De Wever schrapt Syrië-strijders uit bevolkingsregister

14/06/13 om 04:45 - Bijgewerkt om 04:45

Syriëstrijders zijn niet meer welkom in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat jongeren uit zijn stad die actief meevechten in Syrië ambtelijk schrappen.

Daardoor hebben ze geen officieel adres meer en verliezen ze al hun sociale rechten, schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag. "Het ambtelijk schrappen van deze mensen valt volledig onder mijn bevoegdheid", aldus De Wever. "Het is een lange procedure die intussen is opgestart. Bij verschillende controles stelden we vast dat ze niet meer in de stad wonen."

Dopgeld
Het zou gaan om 22 mannen die gelinkt zijn aan Sharia4Belgium. 'Het gaat om volwassenen gezinshoofden met kinderen die naar Syrië vertrokken zijn en niet direct de bedoeling hebben om zich hier opnieuw te vestigen,' zei De Wever in De Ochtend op Radio 1. 'Het gaat niet op dat deze mensen hier hun dopgeld komen ophalen om er dan mee te gaan strijden in Syrië.'

De hel

De Antwerpse burgemeester roept jonge moslims ook op deze zomer niet naar Syrië te trekken. "Laat je oren niet hangen aan radicalen. De kans is groot dat je niet meer terugkeert uit Syrië, want daar is het de hel", waarschuwt hij in de krant.

Meteen arresteren

De Wever schat de kans hoe dan ook klein in dat de jongeren nog zullen terugkeren. "Deze Antwerpse jihadisten weten dat hen een gerechtelijk dossier boven het hoofd hangt. Als ze hun kop hier weer boven water steken, worden ze opgepakt", klinkt het nog.

Joëlle Milquet: 'De Wever mag dat doen'

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) reageert dat Bart De Wever zelf mag beslissen over het schrappen van Antwerpenaren. "Dat is een eenvoudige toepassing van de gemeentelijke wet." Milquet betwijfelt wel of deze maatregel zal helpen in het tegenhouden van jongeren om naar Syrië te gaanvechten. (Belga/TV/SD)

Onze partners