De Wever scherp over CETA-akkoord: 'Slecht theater, schitterende acteurs'

27/10/16 om 17:54 - Bijgewerkt om 21:26

Het Belgische akkoord over CETA is een schijnvertoning. Dat zegt Bart De Wever. "Politiek gezien is dit een toneelstuk, met slecht theater en schitterende acteurs", reageert de partijvoorzitter van N-VA scherp.

De Wever scherp over CETA-akkoord: 'Slecht theater, schitterende acteurs'

Paul Magnette © Reuters

"Slecht theater, schitterende acteurs. Dit draait om Waalse interne kwesties en daarvoor moest heel de wereld aan een elastiekje hangen." Dat is de reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever op het CETA-akkoord. "Dit ging niet om de inhoud. Er is niks aan dat verdrag veranderd."

"Dat ze met onze voeten spelen, zijn we van de PS ondertussen gewoon. Maar dat ze nu ook heel Europa lam liggen, is er zeer zwaar over", besluit de N-VA-voorzitter.

Delen

Dat ze met onze voeten spelen, zijn we van de PS ondertussen gewoon. Maar dat ze nu ook heel Europa lam liggen, is er zeer zwaar over.

Bart De Wever

Het cdH is dan weer tevreden met de aanpassingen aan CETA. Volgens de partij zijn er "grote en concrete stappen vooruit gezet dankzij de volharding van de onderhandelaars".Volgens de partij zijn er belangrijke bakens voorzien die ervoor zullen zorgen dat de Waalse landbouwers en kmo's beter beschermd worden, dat men zich kan wapenen tegen de import van ggo's, dat de onafhankelijkheid van juridische procedures wordt gewaarborgd, net als de sociale bescherming.

Verder zullen de parlementen van de deelstaten de uitvoering van CETA kunnen evalueren. "Iedereen zal zo kunnen nagaan of de engagementen in het verdrag worden gerespecteerd. Als dat niet het geval is, kan het parlement een einde maken aan CETA", klinkt het.

"De heronderhandeling van CETA is een echte overwinning voor de Franstaligen, voor hun democratische instellingen en voor alle burgers. Het cdH is trots dat het heeft deelgenomen aan een strijd waarin de Franstaligen de kracht van hun overtuiging hebben laten wegen, zonder daarbij toe te geven aan dreiging of druk", staat nog in het persbericht.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: 'Mijn mond valt open'

Is Belgisch akkoord CETA een zege voor Wallonië?

Michel belt met Trudeau

Premier Charles Michel heeft tijdens een lang telefoongesprek zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau ingelicht over het akkoord.

Michel sprak ook met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk over het akkoord.

Tusk blijft evenwel voorzichtig tot het licht finaal op groen gaat. "Goed nieuws van Charles Michel. Alleen als alle procedures zijn afgerond voor EU ondertekening van CETA, neem ik contact op met Justin Trudeau", zo reageerde hij op Twitter.

Intussen hebben de ambassadeurs van de lidstaten van de Europese Unie het pad geëffend voor de ondertekening van CETA. De ambassadeurs hechtten hun goedkeuring aan het hele pakket van beslissingen en verklaringen rondom CETA, inclusief de Belgische verklaring. De formele beslissing door de regeringen vindt zijn beslag via een schriftelijke procedure die verstrijkt op vrijdag middernacht. "

De ambassadeurs waren donderdag om 16.30 uur bijeengekomen nadat de federale regering en de deelstaten in België een gemeenschappelijk standpunt hadden bereikt. Door het verzet in het Franstalige landsgedeelte was België de enige lidstaat die het licht nog niet op groen had kunnen zetten voor de ondertekening van het handelsakkoord. Daardoor viel een voor donderdag geplande Europees-Canadese top in het water. De betrokken regionale parlementen in België hebben eveneens tot vrijdag middernacht de tijd om zich uit te spreken over het akkoord. (Belga/TE)

Onze partners