De Wever reageert op Rutten: ‘Daag u uit één voorstel voor belastingverhoging van N-VA te vinden’

N-VA-voorzitter Bart De Wever © Belga

‘Ik voel me niet aangesproken’, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever op de uitspraken van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Zij riep haar coalitiepartners op om te stoppen met voorstellen rond nieuwe belastingen. ‘Dat soort gekibbel heeft nog geen enkel gezin vooruit geholpen’, stelt Groen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert geprikkeld op uitspraken van zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten.Rutten doet in Het Laatste Nieuws een oproep aan haar coalitiepartners om te stoppen met voorstellen rond nieuwe belastingen. Ze verwijst daarbij ook naar ballonnetjes van de N-VA.

“Die zien er misschien uit als pogingen om tot meer rechtvaardigheid te komen, maar komen alleen neer op het treffen van wie werkt en gewerkt heeft”, vindt Rutten. ‘De bevolking krijgt de indruk dat de belastingdruk verder zal stijgen, terwijl deze regering net het omgekeerde ambieert. Dat is gevaarlijk. We hebben vertrouwen en investeringen nodig. Door onzekerheid te creëren, gaat de knip weer op de beurs.’

‘Ik voel me niet aangesproken’, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever in het radioprogramma De Ochtend. ‘Ik daag u uit één belastingvoorstel van de N-VA te vinden dat de belastingen verhoogt. We vragen wel om hervormingen.’ De N-VA-voorstellen afschilderen als belastingverhogingen is volgens De Wever ‘geen correcte framing’ van Rutten.

Tankkaarten

Zowel CD&V en N-VA lanceerden de voorbije weken ideeën voor een taxshift. Maar dat is niet naar de zin van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ‘Nog nooit heeft een land zijn economie aan de praat gekregen door elke dag ballonnetjes over nieuwe belastingen op te laten’, zegt ze in Het Laatste Nieuws.

Gwendolyn Rutten
Gwendolyn Rutten© Belga Image

In de krant wordt verwezen naar suggesties van federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V), zoals het zwaarder belasten van het verhuren van meerdere woningen en een harmonisering van de btw. Ook het systeem van de tankkaarten in het bedrijfsleven moet onder de loep genomen worden, vindt hij. Maar ook uit N-VA-hoek doken denkpistes op, zoals de mogelijke aanpassing van het kadastraal inkomen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever geeft Rutten gelijk als ze zegt dat er moet gestopt worden met het lanceren van nieuwe belastingen. Maar volgens De Wever bezondigt zijn partij zich daar niet aan. Wat N-VA-voorstelt zijn volgens hem geen belastingverhogingen, maar hervormingen. Zo pleit N-VA niet voor een ‘actualisatie’ van het KI, wat zou neerkomen op een ‘massale belastingverhoging’, maar wel om een hervorming.

‘Geen correcte framing’

Hetzelfde geldt voor het pleidooi van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voor de invoering van een kilometerheffing voor personenwagens. ‘Bedoeling is om buitenlandse bestuurders meer te laten betalen. Voor de Vlamingen moet het neerkomen op een belastingverlaging.’

De Wever pikt het dus niet dat zijn partij zou worden afgeschilderd als een partij die de belastingen wil verhogen. ‘Het is niet correct die framing in de markt te zetten’, dixit De Wever.

Groen: ‘Gekibbel van Rutten en De Wever heeft nog geen enkele gezin vooruit geholpen’

Beschamend”, zo reageert Groen-voorzitster Meyrem Almaci op de publieke ruzie tussen de meerderheidspartijen. “Wat Rutten en De Wever opvoeren is een staaltje van slecht toneel door slechte acteurs.

.
.© BELGA

Hogere facturen, lagere lonen en uitkeringen komen op exact hetzelfde neer als hogere belastingen. Een euro is een euro voor de werkende burger of voor wie van een uitkering leeft. Dit land heeft dringend nood aan eerlijkere belastingen. Terwijl de tax lift voor burgers reeds een feit is, houdt men elke rechtvaardige hervorming van de fiscaliteit tegen. Het gekibbel heeft nog geen enkel gezin vooruit geholpen.”

Volgens Almaci krijgt de gewone burgers enkel de facturen in de bus van deze rechtse meerderheid. “Als je eerlijkere verdeling van belastingen tegenwerkt, dan hypothekeer je net het aanzwengelen van de economie: wij willen die tax shift om zo meer jobs te creëren en extra koopkracht voor gezinnen te realiseren,” besluit ze.

(Belga/AVE/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content