De Wever: "Plooien met Phara gladgestreken"

14/06/10 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Maandagavond liet Bart De Wever ons weten dat het met Phara de Aguirre ondertussen is bijgelegd. De Aguirre wilde liever niet reageren.

De Wever: "Plooien met Phara gladgestreken"

© Belga

Het 'pijnlijkste moment' in de campagne vond Bart De Wever de manier waarop zijn socialezekerheidsspecialist Danny Pieters werd aangepakt in Phara. 'Wij hebben een heel sterk programma over onze sociale zekerheid', zei De Wever zondagavond aan Knack. 'Dat is uitgewerkt door Danny Pieters en kan de toest van alle kritiek weerstaan.'

Toch werd Pieters bij Phara de Aguirre aan mootjes gehakt door SP.A-specialist Frank Vandenbroucke.
De Wever: Juist. Daar zie je natuurlijk wat er gebeurt als een echte academicus in een politiek debat wordt gevat door twee haaien tegelijk, omdat de moderator zich op een gegeven moment ook tegen hem keert.

Dat deed ze niet, hoor. Hij weigerde gewoon te antwoorden op een eenvoudige vraag: wat met Brussel bij een regionalisering van het arbeidsmarktbeleid?
De Wever: En toch neem ik dat Phara de Aguirre kwalijk, omdat ik vind dat iemand die moet opboksen tegen politici van het kaliber Frank Vandenbroucke en Philippe Moureaux eerder moet worden geholpen door de moderator in plaats van nog verder de put in geduwd. Dat heeft mij het meeste pijn gedaan, dat wij op onze sterkste flank een klets in ons gezicht hebben gekregen.

U durfde op televisie zelf niet in debat met Vandenbroucke, klopt dat?
De Wever: Dat is onzin. Ik heb twee uur lang met Vandenbroucke gedebatteerd voor Humo. En toen heeft hij mij met een aantal dingen geconfronteerd waar ik technisch niet op kon antwoorden, want ik ben geen specialist sociale zekerheid. Ondertussen heb ik mij geïnformeerd en wil ik te allen tijde dat debat aangaan. Maar toen de uitnodiging voor Phara kwam, vond ik dat Danny Pieters daar naartoe moest. Men zegt zo vaak dat de N-VA een eenmanspartij is. Wel, op dat punt hebben wij de grote specialist in huis, en dan vind ik niet dat ik dat televisiemoment van hem mag afpakken. Dat Phara heeft gezegd dat ik niet zelf durfde te komen, is echt een flagrante leugen die ik haar bijzonder kwalijk neem. Daarvoor zal ze zich toch moeten verontschuldigen - dat hoeft niet publiek - of anders zal ik nooit meer in een van haar programma's opduiken.

Oog in oog

Maandagavond, een paar uur voor hij in de VRT-studio's Phara de Aguirre zou onmoeten voor het voorzittersdebat in Oog in oog, liet De Wever ons weten dat de plooien ondertussen werden gladgestreken. Gevraagd naar haar kant van het verhaal, liet De Aguirre ons dinsdagochtend weten dat zij zelf liever niet reageert. Waarvan akte.

Joël De Ceulaer

Onze partners