De Wever over tax shift: 'Belastingdruk moet omlaag en bedrijfswagens zijn taboe'

22/05/15 om 05:29 - Bijgewerkt om 05:29

"Een fiscale verschuiving van een paar miljard met als eindbalans een verlaging van de belastingdruk." Zo ziet N-VA-voorzitter Bart De Wever de tax shift. Zijn enige taboe: de bedrijfswagens.

De Wever over tax shift: 'Belastingdruk moet omlaag en bedrijfswagens zijn taboe'

Bart De Wever, N-VA-voorzitter © BELGA

Dat zegt Bart De Wever in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

"De tax shift mag geen vestzak-broekzakoperatie worden. De belastingdruk moét omlaag. Kijk naar de verschuiving die Oostenrijk heeft doorgevoerd: daar worden de lasten met 5 miljard euro verlaagd, terwijl er slechts 3 miljard euro nieuwe inkomsten gezocht worden. Dat vind ik een goed voorbeeld." De Oostenrijkers rekenen op terugverdieneffecten. Maar als die tegenvallen, moet er extra bespaard worden.

'Geen taboes, behalve één'

De Wever kijkt hiervoor naar de sociale zekerheid. "Ik sta open voor alles, maar op de federale departementen lijkt me nog weinig vet te zitten. Het is in de sociale zekerheid dat de uitgaven nog steeds stijgen."

Dat is echter een taboe voor CD&V. Zelf zegt De Wever geen taboes te hebben, behalve één: de fiscale aftrek van de bedrijfswagens, die recent weer ter sprake kwam. "Puur rationeel moet je daar inderdaad iets aan doen, maar ik kies voor stabiliteit. De regering-Di Rupo heeft de spelregels en cours de route gewijzigd, ik wil de mensen geen tweede keer foppen."

(Belga/RR)

Onze partners