De Wever ontmoet Europese beleidsverantwoordelijken

23/06/10 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

De informateur heeft gepraat met Karel De Gucht, Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. Donderdag ontvangt hij de werkgeversorganisaties.

Informateur Bart De Wever heeft woensdag gepraat met het Europese beleidsniveau. Hij ontving Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht en voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad. Daarna bracht hij een bezoek aan Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

De Wever startte zijn opdracht maandag met gesprekken met federale beleidsverantwoordelijken, dinsdag ontving hij de ministers-presidenten en woensdag last hij een dag Europa in.

De informateur ontving De Gucht woensdag als eerste in de Wetstraat 10. Na afloop zei de Eurocommissaris dat hij zich niet wil uitspreken over de regeringsvorming, maar hij vindt het wel wenselijk dat er tegen september een regering is.

België is weliswaar vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie, maar het echte werk start pas na de zomervakantie.

De Gucht liet voorts optekenen dat het voor iedereen duidelijk is dat de deelstaten meer gewicht moeten krijgen en dat België voor een massale besparingsoperatie staat.

Maar hij stipte aan dat de Belgische overheidsschuld vergelijkbaar is met die van andere eurolanden.

Volgens De Gucht stelde De Wever hem vragen over de economische toestand en de budgettaire uitdagingen in de Europese Unie. 'De informateur zal nu zelf moeten uitmaken of de raad die ik gaf de goede is', aldus de Europese commissaris.

Barroso

Na afloop van zijn onderhoud met Barroso verklaarde De Wever dat de voorzitter van de Europese Commissie hem heeft ingelicht over de Belgische situatie vanuit Europees oogpunt.

De Wever zei dat de overgang naar een nieuwe regering het Belgisch EU-voorzitterschap op geen enkele manier zal belemmeren. De informateur hoopt dat er een nieuwe regering in het zadel zit voor de start van het nieuwe parlementaire jaar in oktober, wanneer ook het voorzitterschap op volle toeren zal draaien.

Volgens De Wever is uit alle informele en formele contacten die hij de voorbije dagen en weken heeft gehad, gebleken dat 'edereen zich bewust is van de budgettaire uitdagingen waar België voor staat.

'Dat de begroting tegen 2015 weer in evenwicht moet worden
gebracht, daar is iedereen van overtuigd. Voor de verkiezingen was dat misschien niet altijd het geval. Het wordt ook dé uitdaging voor de nieuwe regering', aldus De Wever.

Tussentijds verslag bij koning

De Wever zet zijn gesprekken donderdag voort. Volgens zijn woordvoerder ontvangt hij om 10 uur Luc De Bruyckere en Peter Leyman, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van Voka.

Daarna volgen Jean-Pierre Delwart en Vincent Reuter, voorzitter en gedelegeerd bestuurder van UWE (l'Union Wallonne des Entreprises), VBO-voorzitter Thomas Leysen en gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo.

Om 14.30 uur brengt de informateur een tussentijds verslag uit van zijn werkzaamheden bij de Koning.

Onze partners