De Wever: "Onderhandelen met 9 is tijdverlies"

04/04/11 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

De N-VA-voorzitter wil dat N-VA en PS eerst een basisakkoord overeenkomen. Koninklijk bemiddelaar Wouter Beke (CD&V) werkt daar momenteel aan.

De Wever: "Onderhandelen met 9 is tijdverlies"

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil niet met negen partijen onderhandelen over een staatshervorming. Hij wil dat N-VA en PS eerst een basisakkoord overeenkomen. Koninklijk bemiddelaar Wouter Beke (CD&V) werkt daar momenteel aan.

PS-voorzitter Elio Di Rupo had vorige week voorgesteld om de onderhandelingen voort te zetten met negen partijen, maar dat is tijdverlies en zal niets bijdragen volgens De Wever.

Voor aanvang van het partijbureau lachten Ben Weyts en Jan Jambon ook de uitspraken van Joëlle Milquet (CDH) weg, meldt De redactie. Zij had gezegd dat de Franstaligen al enorme toegevingen hebben gedaan en dat hun aanbod na de zomer vervalt. "Milquet heeft al veel gezegd," reageerde Weyts. "Haar partij heeft maar negen zetels, dat zal het verschil niet maken."

Brussel

MR-voorzitter Charles Michel riep maandag op tot rust en kalmte na de verklaringen van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) van afgelopen weekend dat Brussel nooit een volwaardig gewest zal worden. "Onderhandelingen via oekazes in de pers gaat de zaken niet doen vooruitgaan", zei Michel. "Ik doe een oproep opdat iedereen zich rationeel gedraagt om een regering te vormen".

Over de grond van Peeters' uitspraken bevestigt Michel dat zijn partij een resolutie zal indienen in het Brussels parlement, die het standpunt van de Franstaligen weergeeft.

Het gaat om een uitbreiding van Brussel in het geval van een zuivere splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde of het in vraag stellen van het bestaan van het gewest. De uitspraak van Peeters is een achteruitgang ten opzichte van de huidige situatie van Brussel, luidt het. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners