De Wever: 'Omslag naar confederalisme om PS van de macht te houden'

12/01/14 om 07:57 - Bijgewerkt om 07:57

De N-VA wil na de verkiezingen ingrijpende socio-economische hervormingen doorvoeren en de staat zo inrichten dat de PS die hervormingen niet kan terugschroeven.

De Wever: 'Omslag naar confederalisme om PS van de macht te houden'

Bart De Wever © Belga

Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Gent. Zowat 5.000 leden waren afgezakt naar Flanders Expo voor het nieuwjaarsfeest van de N-VA.

Kamerlid Peter Dedecker mocht de fuif op gang draaien, na de toespraak van voorzitter De Wever. Die blikte vooruit naar de verkiezingen van 25 mei, wanneer de Vlamingen volgens hem kunnen kiezen tussen het "PS-model" of het "N-VA-model".

Het sociaal systeem van ons land blijft enkel betaalbaar als er een ander beleid komt, zei De Wever. Niet de N-VA is asociaal, wel het federale beleid waar de PS al een kwarteeuw aan deelneemt, zei De Wever. Hoge loonlasten en belastingen, een hoge staatsschuld, lage pensioenen, een record aan faillissementen en stijgende werkloosheid waren maar een paar "asociale" punten die De Wever de regering aanwrijft.

PS voert meest asociale beleid dat je kan voeren

"De koopkracht van alle mensen staat onder druk. We betalen steeds meer belastingen, maar krijgen geen efficiënte dienstverlening van de overheid. We betalen enorm veel sociale bijdragen, maar onze sociale zekerheid is niet sociaal en niet meer zeker. Het beleid dat de PS voert, is het meest asociale beleid dat je kan voeren", zei De Wever, die stelde dat N-VA een "sociaal beleid" wil, "geen socialistisch beleid".

De N-VA wil de lasten verlagen, de schulden afbouwen en de staat ontvetten. Dat moet via hervormingen en een nieuwe staatsstructuur moet die hervormingen verankeren, zei De Wever. "Want wij kunnen wel moeilijke beslissingen nemen om terug ruimte te creëren voor economische groei. Maar wat als na vijf jaar de PS terug om de hoek komt piepen en alle maatregelen terugdraait? Dan zijn we terug bij af. En begint alles weer van voor af aan. Zonder confederalisme zijn de sociaal-economische maatregelen die we nemen steeds onder het voorbehoud dat de PS niet terugkeert naar de macht. Daarom moeten wij de omslag naar het confederalisme maken", zei de N-VA-voorzitter. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners