De Wever noemt blokkade foorkramers die 'enorm inkomstenverlies' vrezen 'eenzijdige agressie'

26/03/14 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:36

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt de blokkade van de foorkramers 'een eenzijdige daad van agressie'. De foorkramers zeggen geen andere uitweg gezien te hebben om hun angst over inkomensverlies te uiten.

De Wever noemt blokkade foorkramers die 'enorm inkomstenverlies' vrezen 'eenzijdige agressie'

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

De foorkramers die met enkele honderden in vrachtwagens en andere voertuigen de Antwerpse Singel blokkeerden, deden dat naar eigen zeggen omdat ze geen andere uitweg meer zagen nu het stadsbestuur de Sinksenfoor vanaf volgend jaar wil laten doorgaan op de NMBS-site Spoor Oost in Borgerhout. Het stadbestuur heeft geen begrip voor hun actie.

Het Antwerpse stadsbestuur veroordeelt de actie van de misnoegde foorkramers van op de Singel en stelt dat het niet zal onderhandelen 'met het mes op de keel'. Volgens de woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) is die laatste bereid tot verder overleg, maar dan 'enkel over de toekomst van de foor, niet over de Gedempte Zuiderdokken want daar blijven is juridisch onmogelijk'.

Bart De Wever: 'Blokkade is eenzijdige daad van agressie'

De Wever laat via zijn woordvoerder weten dat hij het blokkeren van de Singel 'een eenzijdige daad van agressie' vindt die tal van werknemers en schoolkinderen treft. 'Het ging om een onaangekondigde actie met een enorme impact', zegt hij. 'Het zal ons benieuwen hoe de foorkramers dit binnenkort aan hun klanten op de Sinksenfoor zullen uitleggen.'

Die Sinksenfoor vindt in principe nog één keer plaats op de Gedempte Zuiderdokken, maar moet volgend jaar verhuizen. 'We hebben sympathie voor de wens van de foorkramers om daar te blijven, maar door een gerechtelijke uitspraak van vorig jaar is dat juridisch onmogelijk geworden', aldus nog het stadsbestuur. 'We hebben ervoor gezorgd dat de Sinksenfoor vorig jaar én dit jaar nog op de Gedempte Zuiderdokken kan plaatsvinden en zijn op zoek gegaan naar een alternatief. De foorkramers hebben in november vorig jaar aanvaard dat Spoor Oost een optie was, wij willen er nu voor zorgen dat ze volgend jaar daar de stekker kunnen insteken. Als ze dat niet willen, is dat hun beslissing.'

Het Antwerpse schepencollege zal zich allicht vrijdag beraden over een volgend overlegmoment met de foorkramers.

'Vrezen voor onze inkomsten'

'Door de verhuis naar een locatie buiten het centrum worden twee maanden aan inkomsten bedreigd, dat zou een enorm verlies zijn aangezien ons seizoen sowieso al maar negen maanden duurt', vrezen ze. 'Wij zijn ook maar kleine zelfstandigen die het momenteel moeilijk hebben.'

De blokkade van de Singel werd pas opgeheven nadat zelfstandigenorganisatie Unizo garandeerde er alles aan te zullen doen om Antwerps burgemeester Bart De Wever(N-VA) persoonlijk mee aan tafel te krijgen tijdens een volgend overlegmoment.

Toen enkele afgevaardigden die boodschap overmaakten aan de grote groep foorkramers die zich verzameld hadden aan het kruispunt van de Stenenbrug, nabij het knooppunt met de E313, reageerden die voorzichtig positief. 'In de bevoegde schepenen geloven we niet meer, tijdens het vorige 'overleg' zijn we voor voldongen feiten gesteld', vinden ze.

'Plots niet meer welkom'

De foorkramers blijven het intussen onbegrijpelijk vinden dat de Sinksenfoor de Gedempte Zuiderdokken moet verlaten. 'Wij hebben mee voor de heropleving van het Zuid gezorgd en nu er wat rijkere mensen komen wonen zijn, zijn we plots niet meer welkom', klinkt het. 'Als men dat voorbeeld gaat volgen, kunnen we binnenkort nergens meer terecht in een dorps- of stadscentrum.' Bij de manifestanten was voorts nog te horen dat verdere acties niet uitgesloten zijn, in het geval nieuw overleg niets zou opleveren.

Onze partners