De Wever niet optimistisch over werkgroep financieringswet

28/09/10 om 12:41 - Bijgewerkt om 12:41

Volgens de N-VA-voorzitter kan men niet blijven palaveren zonder resultaat en moet op een bepaald moment de balans opgemaakt worden.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet echt optimistisch over de werkzaamheden in de werkgroep die zich buigt over de financieringswet.

'We kunnen niet blijven palaveren zonder resultaat. Op een bepaald ogenblik moet je de balans opmaken. Heeft dit nog wel zin of gaat het nergens heen', zo verklaarde hij dinsdagochtend op Radio 1 (VRT).

De werkgroep met vertegenwoordigers van N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen! buigt zich sinds vorige week over een hervorming van de financieringswet, die de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten regelt.

Maandag zorgde een lek over het feit dat de PS zou voorgesteld hebben het deel van de personenbelasting waarover de regio's
kunnen beschikken op te trekken tot 10 procent voor een boze reactie van CDH-voorzitster Joëlle Milquet.

Moeizaam

De Wever meent alvast dat de onderhandelingen moeizaam verlopen. 'Misschien hebben Elio Di Rupo en ik gewoon iets anders verwacht van elkaar. Het is niet gelukt om tot een akkoord te komen, maar het is ook niet gegarandeerd dat dat in de toekomst wel zal lukken', zo luidde het.

Volgens hem zit men in een 'catch 22-situatie. 'Mensen hebben op ons gestemd omdat ze veranderingen willen. Ze eisen dat je het land structureel op orde zet, maar we lopen met het hoofd tegen de muur', aldus De Wever.

'Moeten we dan zeggen aan de mensen dat het gewoon niet lukt of moeten we toch maar een regering maken? Dat laatste is de vorige keer gebeurd en daar zijn we ook niet veel mee opgeschoten. You're damned if you do and you're damned if you don't', zo luidde het.

Onze partners