'De Wever moet tonen dat hij tot akkoord kan komen'

03/09/10 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Die oproep richtte Vlaams minister-president Kris Peeters vrijdag tot N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) roept N-VA-voorzitter Bart De Wever op te tonen dat hij tot een akkoord kan komen. Dat deed hij vrijdag voor de ontmoeting tussen preformateur Elio Di Rupo (PS) en de partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming.

Di Rupo kondigde donderdagavond na een ontmoeting met De Wever aan dat hij aan een ultiem voorstel werkt. Als dat voorstel wordt afgewezen, gaat men ervan uit dat de preformatie-opdracht van Di Rupo is afgelopen.

CD&V en N-VA schoten zaterdagavond het laatste voorstel van Di Rupo af. Volgens hen zaten er niet genoeg garanties in dat het extra geld voor Brussel in ruil voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde gekoppeld wordt aan een effectieve herziening van de financieringswet.

Oproep

Peeters zei vrijdag dat het extra geld voor Brussel best meteen een bestemming krijgt om de indruk te vermijden dat het om een blanco cheque gaat. Hij herhaalde dat dat voor zijn partij onaanvaardbaar blijft.

De minister-president deed ook een oproep aan De Wever. Hij wil dat de N-VA-voorzitter toont dat hij tot een akkoord kan komen.

'Wanneer Di Rupo een aantal elementen in zijn voorstel opneemt, dan moeten we realistisch zijn en blijven. Het is ook niet meer het moment om bijkomende eisen op tafel te leggen. Alles ligt op tafel, het is nu afwachten', zo luidde het.

Intussen waarschuwde PS-kopstuk Philippe Moureaux ervoor dat de tellers weer op nul worden gezet als de opdracht van Di Rupo mislukt. Hij herinnerde eraan dat er over niets een akkoord is tot er over alles een akkoord is.

Onze partners