De Wever: 'Migratie moet terug iets positiefs worden'

09/09/12 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Waar Vlaams Belang blijft steken in "oorlogsretoriek", wil N-VA van migratie terug "iets positiefs" maken.

De Wever: 'Migratie moet terug iets positiefs worden'

© Belga

Waar Vlaams Belang blijft steken in "oorlogsretoriek", wil N-VA van migratie terug "iets positiefs" maken. Zo heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag in De Zevende Dag het verschil tussen de migratiestandpunten van zijn partij en Vlaams Belang verdedigd. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter betreurde "het extreemlinkse discours" van N-VA tegen zijn partij.

Zowel N-VA als Vlaams Belang presenteerden de voorbije week een boek dat de migratieproblemen aan de kaak stelt. "De cijfers zijn de cijfers, maar als je naar de oplossing gaat, dan zijn deze twee boeken totaal verschillend. Het ene boek zit vol oorlogsretoriek. Het andere zegt: we zitten in een slechte situatie, maar we kunnen eruit komen. Migratie moet terug iets positiefs worden", stelde De Wever.

Dewinter betreurde dat N-VA de door hem gepredikte aanpak als "science fiction" afdoet. Zijn voorstel over gezinshereniging bijvoorbeeld is volgens hem geïnspireerd door het Deense voorbeeld. Dewinter ontkende niet dat zijn taal een stuk harder is dan die van N-VA. "Ons discours begint waar het hunne stopt", zei het Vlaams Belang-kopstuk, die van leer trok tegen de subsidiëring van de islam door N-VA-minister Geert Bourgeois. "We zijn een islamzuil aan het creëren".

De Wever wees erop dat de islam een erkende godsdienst is en hamerde op integratie en inburgering. "U legt de vinger niet op de wonde. U steekt de vinger in de wonde en draait hem zoveel mogelijk rond. U maakt mensen bang voor problemen die er zijn. Wij ontkennen die problemen niet, zoals fundamentalisme, gettowijken en criminaliteit. Maar dan moet je tot oplossingen komen, geen oorlogstaal bezigen".

Dewinter bepleitte ook een aanpassing van de Conventie van Genève. Die is volgens hem "niet meer realistisch vandaag". Dat is volgens De Wever echter totaal geen optie voor N-VA. "Dat zijn mensenrechten, mijnheer Dewinter. Ik vind dat echt stuitend". (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners