De Wever mengt zich in rel over ex-VB'ers op N-VA-lijsten

23/02/12 om 09:27 - Bijgewerkt om 09:27

Dat één op de vijf naar N-VA overgelopen mandatarissen van Vlaams Belang komt, noemt N-VA-voorzitter Bart De Wever niet veel maar "weinig".

De Wever reageert daarmee in Het Laatste Nieuws op een twitterdiscussie die zich woensdag ontspon tussen SP.A-minister Freya Van den Bossche en N-VA-Kamerlid Peter Dedecker. "Waar moeit Van den Bossche zich mee? ", hekelt De Wever.

"20 VB'ers zijn veel VB'ers. Draai en keer het hoe je wil", reageerde Van den Bossche woensdag op een tweet van N-VA'er Dedecker, die sprak van "slechts" een twintigtal VB'ers.

"Als twintig mandatarissen naar een andere partij overstappen en daar een belangrijke plaats op de lijst krijgen - meestal in de top drie - dan is dat niet onbelangrijk", verduidelijkte de socialiste op de VRT-radio. De overstap van mandatarissen van Groen en de Volksunie "heeft mijn partij oprecht groener en Vlaamser gemaakt", argumenteerde ze. "De vraag is wat dit zal doen met N-VA".

Kandidaten gescreend

De Wever werpt daar tegenin dat de kandidaten "met de grootste zorg" gescreend worden. "Rechts-extremisten maken bij ons geen kans", onderstreept hij. "Het gaat hem over het feit dat zij zich terugvinden in ons programma en niet omgekeerd", vulde ondervoorzitter Ben Weyts aan op Radio 1. Hij wil de samenleving "niet opdelen in goede en slechte mensen".

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter reageert alvast smalend op de hele commotie. "'VB vertelt ranzige praat' zegt N-VA, maar VB-kiezers willen ze wel. Bezig met lijst 'the best off' citaten overlopers.

LOL", twitterde hij. (Belga/TE)

Onze partners