De Wever man van het jaar voor Le Soir

31/12/10 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Dat gebeurde ondanks de gespannen verhouding tussen de N-VA en de krant.

De Wever man van het jaar voor Le Soir

© Belga

Bart De Wever is door Le Soir uitgeroepen tot man van het jaar. Meteen de gelegenheid voor de N-VA-voorzitter om voor de eerste keer sinds maanden weer met de Franstalige krant te praten.

De Wever werd door een jury van 22 mensen verkozen tot de Belg die de actualiteit in 2010 het meest heeft beheerst. Volgens de jury van Le Soir, bestaande uit zestien personaliteiten en zes redactieverantwoordelijken van de krant, heeft de leider van de N-VA de politieke agenda gedicteerd na zijn verkiezingsoverwinning op 13 juni.

De Wever was alomtegenwoordig in de media en houdt de sleutels voor een akkoord over de staatshervorming in handen, aldus de krant. 'Hij kan de deur openen voor een federale regering na meer dan 200 dagen crisis'.

Di Rupo staat op plaats acht

In een reactie aan de krant liet De Wever weten dat gezien er zes redactiechefs in de jury zaten en vermits Le Soir hem herhaaldelijk aanvalt en beledigt hij wel eens belangrijk zou kunnen gevonden worden wegens negatieve redenen.

De N-VA-voorzitter ziet 2010 als 'een jaar van hoop en van wanhoop'. 'Omdat de Vlamingen voor verandering gestemd hebben en omdat de krachten van de inertie de concretisering ervan proberen te verhinderen'.

In de klassering van Le Soir staat 'de Belgische bevolking' op de tweede plaats en koning Albert op de vijfde. PS-voorzitter Elio Di Rupo staat op plaats acht, Europees 'president' Herman Van Rompuy op tien.

Ook de kranten van de groep Sud Presse hebben De Wever uitgeroepen tot Belg van 2010. De redactie plaatste hem bovenaan een lijst met 100 Belgen die de actualiteit gemaakt hebben in 2010.

Lees meer over:

Onze partners