'De Wever laat neofascisten betogen in Antwerpen'

14/03/13 om 06:36 - Bijgewerkt om 06:36

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever zal toestemming geven aan de neofascistische groepering Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) om te betogen in Antwerpen. Dat hebben zijn woordvoerder en de politie bevestigd aan De Morgen.

'De Wever laat neofascisten betogen in Antwerpen'

© Belga

Het N-SA heeft een aanvraag ingediend om op 1 mei te mogen betogen in Borgerhout. Ze zullen er tegenover het districtshuis protesteren tegen PVDA+, de partij die het district bestuurt. Tot groot ongenoegen van het distritsbestuur, is de goedkeuring voor de betoging onderweg.

Rassenhaat

Het N-SA is een neofacistische groepering die streeft naar de oprichting van het Vierde Rijk. N-SA-leider Eddy Hermy werd veroordeeld voor rassenhaat en lidmaatschap van de buiten de wet gestelde privémilitie Vlaamse Militanten Orde (VMO).

Volgens De Morgen is Hermy de man die voor het VMO met een moordcommando naar Voeren wou rijden om de Waalse politicus José Happart te vermoorden met een nekschot.

Samenscholingsverbod

Burgemeester Bart De Wever kondigde in januari nog een samenscholingsverbod af in Borgerhout om een betoging van Sharia4Belgium te verhinderen. Zijn woordvoerder zegt nu dat het gaat om het recht van vrije meningsuiting als iemand wil betogen tegen PVDA+. (EE)

Onze partners