'De Wever is kind dat bij de meester klaagt terwijl hij zelf in de snoeppot zit'

16/10/12 om 00:29 - Bijgewerkt om 00:29

Tijdens het VRT-voorzittersdebat ging Bruno Tobback (sp.a) zwaar in de clinch met Bart De Wever (N-VA). Die zegt dat hogere instanties zijn partij uit gemeentecoalities weren. Tobback vindt dat 'kinderachtig'.

Alles begon met een uitspraak die De Wever eerder op de dag, na afloop van het N-VA-partijbueau, had gedaan voor de televisiecamera's.

"Ik word platgebeld door mensen van ons die zeggen dat er tussenkomsten zijn van hoger niveau om besprekingen op te breken met de N-VA", zei De Wever. "Men doet maar, maar wij gaan wel door en we zullen de rekening presenteren."

Interne keuken

Die uitspraak werd De Wever weer voor de voeten gegooid tijdens het voorzittersdebat in het VRT-programmna Terzake. Daar wilde moderator Kathleen Cools weten wie de hogere instanties zijn die de N-VA uit gemeentebesturen zouden houden.

De Wever weigerde in zijn kaarten te laten kijken. "Ik had dat beter niet gezegd. Dat is een beetje interne keuken. Ik ga dat hier niet onthullen."

Dat was niet naar de zin van sp.a-voorzitter Bruno Tobback. "Hou u voor ons niet in", zei die. "Heb ik gebeld, heeft de koning gebeld? Ofwel kan u hier serieus zeggen: 'Hogere instanties, wie zijn dat, wat is dat?', ofwel bent u weer maar eens mist aan het spuien en een verhaaltje aan het vertellen."

"Dat zal dan wel zo zijn", zuchtte De Wever. "Ik ben het slachtoffer van mijn eigen fantasie. Ik doe niet anders dan leugens vertellen."

Kinderachtig

Tegen een hoofdschuddende De Wever in waren Tobback en zijn CD&V-tegenhanger Wouter Beke het erover eens dat er zich niks abnormaals afspeelt bij de coalitievormingen.

"Zoals het vandaag verloopt, verloopt het bij mijn weten al sinds mensenheugenis bij gemeentelijke coalities", zei Tobback. "Daar nu op deze manier weeral over klagen, dat is het kind dat bij de meester gaat klagen terwijl hij zelf met zijn vingers in de snoeppot heeft gezeten. Het is kinderachtig."

Beter niet gezegd

Vervolgens wilde co-moderator Lieven Verstraete van De Wever horen wat hij bedoelde met 'de rekening presenteren.'

"Dat is een zware uitspraak", was De Wever het met Verstraete eens. "Ik had dat misschien beter niet gezegd. Ik kan alleen zeggen dat wij vandaag zicht hebben op dertig burgemeesters en 120 schepenen. Vindt u dat normaal voor een partij die de tweede bestuurspartij is geworden op gemeentelijk vlak en die op provinciaal vlak afgetekend de grootste is?"

De Wever stelde dat zijn partij de kleinste zou worden qua gemeentelijke mandaten. "Maar er zit natuurlijk geen systematiek achter, er zit geen strategie achter - da's allemaal mijn fantasie. Maar goed, we spreken er niet meer over. Dat is het spel. Ik kan er niks aan doen. Als je klaagt ben je Calimero, dus ik doe dat beter niet." (TV)

Onze partners