De Wever in gemeenteraad over politieschandaal: 'Vroeger zou het misschien onder de radar gebleven zijn'

21/03/16 om 22:41 - Bijgewerkt om 22:41

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) hield zich op de vlakte tijdens de gemeenteraad. Maar het 'vermeende' politieschandaal is volgens hem geen teken aan de wand.

De Wever in gemeenteraad over politieschandaal: 'Vroeger zou het misschien onder de radar gebleven zijn'

Bart De Wever © Belga

Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft tijdens de zitting van de gemeenteraad zijn communicatie verdedigd over het vorige week bekendgeraakte dossier van mogelijke feiten van onder meer afpersing en diefstallen met geweld door agenten van de lokale politie. De Wever zag geen groter probleem binnen het korps. "De centralisering en professionalisering die we de voorbije jaren hebben doorgevoerd, maken volgens mij dat er nu net veel naar boven komt dat vroeger misschien onder de radar zou gebleven zijn", stelde hij.

Over de grond van de zaak wilde hij opnieuw niets kwijt, uit angst procedurefouten te maken in het gevoelige dossier. Zelfs op de vraag wanneer hij precies op de hoogte was gebracht, antwoordde hij ietwat cryptisch "officieel was dat op woensdag 16 maart". Dat hij die dag een vage mededeling de wereld instuurde nog voor het parket - op donderdag - gecommuniceerd had, vond hij logisch.

'Wie zijn wij?'

"Ik kon geen transparantie bieden, maar zwijgen als er vier politieagenten geboeid worden afgevoerd was ook onmogelijk." De Wever kreeg van de oppositie heel wat kritiek te verwerken over de keuze om het onderzoek verder te laten voeren door het eigen Intern Toezicht van de lokale politie, maar wees de verantwoordelijkheid daarover van de hand. "Noch u, noch ik heb daar ook maar iets over te eisen, de onderzoeksrechter heeft dat beslist", zei hij. "Als hij vindt dat Intern Toezicht dat in alle onafhankelijkheid kan onderzoeken, wie zijn wij dan om daaraan te twijfelen?".

Oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA betreurden het grote aantal onbeantwoorde vragen en blijven bij hun eis om een "meer onafhankelijk" onderzoek te laten uitvoeren door het Comité P.

Kort voor de gemeenteraadszitting hekelde De Wever in Terzake de domme vragen van de oppositie.

(Belga/RR)

Onze partners