De Wever: ‘Ik denk dat alles op tafel ligt’

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

Aan het einde van het weekend zou er een akkoord moeten zijn over de begroting. ‘Ik hoop dat alles rond is voor ik naar Sjanghai vertrek’, stelt Bart De Wever.

Op 11 oktober vertrekt Bart De Wever op economische missie naar Shanghai. ‘Die missie is meer dan een jaar voorbereid, vertelt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeestBart De Wever aan de VRT. ‘Het is echt een verplichting om daar naartoe te gaan voor de stad. Ik hoop dus dat alles rond is tegen dan.’

‘We moeten een ongelooflijke sanering doen’, ging De Wever verder. ‘En tegelijkertijd de competitiviteit parallel verbeteren, en ervoor zorgen dat de koopkracht van de zwaksten niet vermindert. Als je dit allemaal samen optelt, heb je een aartsmoeilijke oefening.’

‘Ik denk dat alles op de tafel ligt’, besluit De Wever. ‘Maar de laatste loodjes wegen heel zwaar. Toch is het grootste deel al afgerond, nu alles rond krijgen, zal moeilijk zijn, maar het moet.’

Onderhandelingen in alle discretie

De onderhandelingen voor een centrumrechtse regering blijven voorlopig in alle discretie voortgaan. Een nieuwe plenaire vergadering waarbij alle partijen opnieuw samen rond de tafel gaan zitten, zal ten vroegste dit weekend kunnen plaatsvinden. En hoewel coformateur Charles Michel gisteren de touwtjes wat meer in handen nam, lijkt het erop dat het formateurschap voorlopig nog een duobaan blijft met Kris Peeters.

Na de aanvaring tussen CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, kwamen de bilaterale contacten van woensdag van pas om het nodige masseerwerk te verrichten. Opvallend was dat coformateur Charles Michel daarbij alleen op pad trok. ’s Morgen had hij een onderhoud met N-VA-voorzitter Bart De Wever, na de middag werd hij door Beke en Peeters ontvangen op het CD&V-hoofdkwartier, terwijl ’s avonds een gesprek met Rutten volgde. Over dat laatste onderhoud moet volgens onderhandelaarskringen nog een debriefing met Peeters volgen.

‘Kris Peeters wil geen formateur meer zijn’

De manier van werken leidt tot een wat dubbelzinnige situatie. Peeters is immers nog steeds coformateur, maar zat woensdag wel als CD&V’er rond de tafel met Beke en Michel. In zijn omgeving luidde het achteraf dat ze ‘de puntjes op de i’ wilden zetten rond de fiscale en budgettaire onderhandelingen. Naar verluidt heeft Peeters ook aangeboden zijn coformateurschap neer te leggen, maar werd dat geweigerd door de andere partners. Elders valt te horen dat het idee was dat de begroting met de twee coformateurs zou worden afgerond, waarna ze naar de koning zouden trekken en één van hen zou doorgaan als formateur en toekomstig premier. Die zou dan de eindsprint leiden. Die piste deed ook al langer de ronde. Door CD&V in het centrum van de onderhandelingen te houden, wil men wellicht ook voorkomen dat de onderhandelingen een verhaal van drie tegen één worden.

Laatste struikelblokken verdwijnen één voor één

Elders valt dan weer te horen dat de verschillende partij hun wil hebben bevestigd om de onderhandelingen te doen slagen en binnen enkele dagen te landen. De laatste struikelblokken verdwijnen één na één. De laatste meningsverschillen zijn van budgettaire aard en slaan voornamelijk op de omvang en de kalender van de maatregelen die de centrumrechtse ploeg wil nemen. Voorlopig blijven de gesprekken nog even onder de radar voortgaan. Ook vrijdag lijkt er geen nieuwe plenaire vergadering te zullen komen. Dan moet Antwerps burgemeester Bart De Wever de feestelijkheden rond de opening van een pontonbrug over de Schelde bijwonen. (Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content