De Wever hoopt op 1 september

15/06/10 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

In Knack zegt Bart De Wever dat zijn achterban wel degelijk in staat is tot een compromis. Voorts hoopt hij 'er tegen 1 september door te zijn'.

De Wever hoopt op 1 september

© Reuters

De grote vraag: is Bart De Wever in staat tot een compromis? De Wever: Ja, Bart De Wever is daartoe in staat.

En de achterban van Bart De Wever?
De Wever: Ook die achterban is daartoe in staat.

Bij heel veel mensen die niet op u gestemd hebben, toch nog altijd 70 procent van de Vlamingen, heerst daarover groot pessimisme.
De Wever: Bon, dat zal wel zo zijn. Dat pessimisme wordt ook heel actief gevoed. Maar men vergeet toch dat wij er in 2007 ook al bij waren, en dat er toen verscheidene pogingen zijn geweest om voorstellen te doen voor een staatshervorming, die voor ons niet het nec plus ultra waren, maar waar wij toch achter konden staan.

U hebt toen toch een paar keer 'neen' gezegd. De Wever: Als u mij één tekst kunt bezorgen waarop alle anderen 'ja' zegden en alleen ik 'neen', dan wint u de Pulitzerprijs. Die tekst gaat u niet vinden, want die bestaat niet. Ik kan u wel een paar teksten geven waarop iedereen 'ja' zei en alleen Joëlle Milquet 'neen'.

Maar zij werd ook weleens in de val gelokt, onder meer met die vier voorwaarden waarvan iedereen wist dat zij ze nooit zou kunnen aanvaarden.
De Wever: Naar die tekst zou ik in alle eerlijkheid ook nooit durven te verwijzen, want dat was een heel specifieke omstandigheid waar Milquet inderdaad in de val werd gelokt. Maar wij hebben in die zomer echt poging na poging gedaan om voorstellen te doen waarbij rekening werd gehouden met de besognes van de Franstaligen. Wij vroegen niet het volle pond. Toen heb ik dus al bewezen dat ik tot een compromis bereid ben. Een politicus moet trouwens leiderschap kunnen tonen, en dat betekent niet dat je altijd achter je achterban moet aanhollen. Soms moet je ook de richting kunnen aanwijzen.

Hebt u een cruciale datum voor ogen?
De Wever: Dat is heel moeilijk te voorspellen, maar ik zou hopen dat we er tegen 1 september door zijn, bij wijze van spreken. Alleen mogen we natuurlijk niet de fout maken die we drie jaar geleden in Hertoginnedal hebben gemaakt, door een soort therapeutische hardnekkigheid toe te passen op iets wat al na drie weken dood was.

Joël De Ceulaer

Lees meer over:

Onze partners