De Wever en Bourgeois vragen federale regering om loonlastverlaging

05/06/15 om 13:48 - Bijgewerkt om 13:47

N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwde al dat verdere hervormingen nodig blijven, maar ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois spoort de federale regering aan de lasten op arbeid te verlagen.

De Wever en Bourgeois vragen federale regering om loonlastverlaging

Geert Bourgeois en Bart De Wever (N-VA) © Belga

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) spoort de federale regering aan de lasten op arbeid verder te verlagen. Hij reageert daarmee op de attractiviteitsbarometer over ons land die Ernst&Young voorstelde.

Hervormingen

Het aantal buitenlandse investeringen vorig jaar in België steeg 13 procent tot 198. Het gaat om 127 nieuwe investeringen en 71 uitbreidingen. Daarmee verstevigt België zijn positie in Europa qua aantal investeringen. We staan op vijf, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Per investering lag het aantal banen echter lager dan elders in Europa. N-VA-voorzitter Bart De Wever waarschuwde al dat verdere hervormingen nodig blijven. De lasten op arbeid moeten omlaag, aldus De Wever, die zijn standpunt herhaalt dat dit enkel kan als de werknemers erop vooruitgaan.

'Slimme overheid'

Ook Bourgeois stuurt aan op een verdere verlaging. "Wat de federale regering tot nu toe in deze gedaan heeft, is prima en was dringend nodig, maar is slechts een eerste stap. Er is absoluut nood aan een bijkomende substantiële verlaging van de loonkost, zodat toekomstige buitenlandse investeringen voortaan ook voor meer tewerkstelling zorgen."

De minister-president ziet in het rapport een aanmoediging van het pad dat de Vlaamse regering volgt. "De Vlaamse regering maakt prioritair werk van de aanpak van de verkeerscongestie en administratieve procedures, twee aandachtspunten waarnaar het rapport van Ernst&Young verwijst. We evolueren naar een slimme overheid, met minder procedures en meer vertrouwen. Met het kerntakenplan maakt de Vlaamse regering hier alvast werk van. Ook de derde Scheldekruising is cruciaal om buitenlandse investeerders te blijven aantrekken." (Belga/WB)

Onze partners