De Wever: ‘Doe inderdaad weinig of niets in parlement, maar enorm veel daarbuiten’

Bart De Wever in het Vlaams parlement © Belga
Simon Demeulemeester

‘Ik doe inderdaad weinig of niets in het parlement, maar ik lever enorm veel werk als volksvertegenwoordiger buiten het parlement.’ Zo reageert Bart De Wever (N-VA) op zijn derde laatste plaats in een ranking van parlementairen.

‘Ik doe inderdaad weinig of niets in het parlement, maar ik lever enorm veel werk als volksvertegenwoordiger buiten het parlement.’ Dat is de reactie van Bart De Wever (N-VA) op zijn lage score in de ranking van parlementairen die zewerkenvoorjou.be maakte.

Bart De Wever is naast voorzitter van de grootste partij van het land, N-VA, en burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen, ook nog Vlaams parlementslid. Volgens een ranking van zewerkenvoorjou.be en de Universiteit van Antwerpen is De Wever verre van een actief parlementslid. Hij staat op de 122e plaats, de voorlaatste. Op de 124e plaats staat zijn voorganger als Antwerps burgemeester, Patrick Janssens (SP.A).

De beide heren hebben een gelijklopende verklaring voor hun weinig actieve gedrag in het Vlaams parlement. Janssens zag zijn parlementair mandaat als ondersteuning van zijn burgemeesterschap, bij De Wever klinkt het dat hij in het parlement weinig doet, ‘maar daarbuiten enorm veel werk levert’. Dat zegt hij in Gazet van Antwerpen.

Dat gaat dan, volgens de woordvoerder van N-VA daar naar gevraagd door Knack.be, bijvoorbeeld over de ‘vele ontmoetingen’ die De Wever heeft met bedrijfsleiders en voorzitters van sociale organisaties. ‘Die informatie koppelt hij terug naar de fracties in het parlement. Hij stuurt die aan, zorgt dat er een lijn zit in wat we doen in de verschillende commissies van de verschillende parlementen.’ Is dat dan niet eerder het werk van de partijvoorzitter dan dat van een parlementslid? ‘Het partijpolitieke, het werk in de regering en de parlementen komt voor een stuk samen. Dat is een dynamisch gegeven, waarbinnen die verschillende functies elkaar bevruchten.’

De Wever: ‘Statistieken niet opgeklopt’

De Wever zegt nog in Gazet van Antwerpen: ‘Ik heb de statistieken ook niet opgeklopt door een resem schriftelijke vragen te laten stellen.’ Dat is een kritiek die vaak gehoord wordt op dergelijke lijstjes, waarbij louter kwantitatieve criteria zoals het stellen van vragen, indienen van decreten en aantal tussenkomsten in de zittingen meespelen. Wie veel vragen stelt, stelt immers niet noodzakelijk zinnige vragen. Daarmee relativeert Peter Reekmans (LDD) zijn eerste plaats op de lijst, de danken aan 1.992 initiatieven. ‘Het actiefste parlementslid is natuurlijk niet noodzakelijk het beste, maar ik weet wel zeker dat iemand die weinig initiatief neemt, geen goed parlementair kan zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content