De Wever, Dewinter en Bonte met de dood bedreigd vanuit Syrië

30/10/13 om 05:15 - Bijgewerkt om 05:15

Op dezelfde dag als de bommelding bij de Universiteit Antwerpen zijn bij enkele politici doodsbedreigingen aangekomen. Op de zwarte lijst van de jihadi's staan Bart De Wever, Filip Dewinter en Hans Bonte.

De Wever, Dewinter en Bonte met de dood bedreigd vanuit Syrië

Filip Dewinter (L) en Bart De Wever. © BELGA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A), die zich allebei nadrukkelijk hebben gemanifesteerd in het debat over de Syriëstrijders, kregen een dreigmail, net als Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

'Niet laten intimideren'

Volgens onbevestigde informatie zou ook de Nederlandse politicus Geert Wilders geviseerd worden. Volgens betrouwbare bronnen is het duidelijk dat het kamp van de Syriëstrijders, van wie de dreigementen komen, zeer goed is geïnformeerd over de maatregelen die tegen hen worden genomen in Vlaamse steden. Bart De Wever en Filip Dewinter willen de bedreigingen aan hun adres bevestigen noch ontkennen.

"Feit is wel dat dit stadsbestuur zich op geen enkele manier zal laten intimideren", luidt de enige reactie van De Wever. Ook Hans Bonte verkiest om niet te reageren. Hij wil enkel kwijt dat hij zijn houding in de Syriëproblematiek niet gaat aanpassen. "Ik probeer op een correcte manier aan politiek te doen, en dat blijf ik doen."

Grote bom

Intussen voert het parket van Antwerpen onderzoek naar de valse bommelding bij de Universiteit Antwerpen. De mail kwam zondagnacht om 2 uur terecht bij drie willekeurige medewerkers. "De mails zijn religieus geïnspireerd: namens een moslimbroederschap wordt er gedreigd met de dood van alle ongelovigen in België", aldus het parket. Er werd - in slecht Nederlands - melding gemaakt van een grote bom. (Belga/TV)

Onze partners