De Wever blijft bereid tot compromis

30/08/10 om 20:21 - Bijgewerkt om 20:21

Maar de N-VA-voorzitter is niet bereid een 'blanco cheque' voor Brussel te tekenen. Hij wil afspraken op papier over de hervorming van de financieringswet.

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft bereid om een compromis te sluiten over de staatshervorming, maar eist harde garanties voor een herziening van de financieringswet.

Dat zei hij maandagavond in de VRT-studio's in een reactie op de crisis in de preformatie. De Wever zei niet bereid te zijn een 'blanco cheque' uit te schrijven voor de herfinanciering van Brussel zonder dat daar harde garanties tegenover staan dat de financieringswet effectief hertekend wordt.

Over de herziening van die wet (die de verdeling van de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten regelt)hadden de zeven partijen die onderhandelen over de staatshervorming een princiepsakkoord bereikt.

Financiële verantwoordelijkheid

Maar verklaringen in de media van enkele Franstalige politici hebben de N-VA-voorzitter doen twijfelen aan de Franstalige bereidheid om de wet aan te passen.

De N-VA-voorzitter zei maandag dat hij de zekerheid wil dat er 'een cultuur van financiële verantwoordelijkheid' komt bij alle overheden. Die zekerheid kan er volgens hem enkel komen via harde afspraken op papier.

Na weken onderhandelen moeten volgens De Wever 'de laatste loodjes' worden gelegd. Maar hij liet verstaan dat hij dat liefst door PS en N-VA onderling zou laten doen in plaats van door de huidige
onderhandelingsformule met zeven partijen.

Lees meer over:

Onze partners