De Wever: 'Best mogelijk dat mijn houdbaarheidsdatum bereikt is'

20/10/13 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:41

Dat de N-VA het de laatste tijd wat minder doet in de peilingen, ligt volgens politicoloog Dave Sinardet aan Bart De Wever die te veel hooi op zijn vork neemt De Wever geeft in het VTM Nieuws toe dat het burgemeesterschap in Antwerpen hem enorm opslorpt.

De Wever: 'Best mogelijk dat mijn houdbaarheidsdatum bereikt is'

Bart De Wever © Reuters

Wordt het geen tijd dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kiest tussen Antwerpen en de Wetstraat? Volgens politicoloog Dave Sinardet is dat de reden voor de neerwaartse spiraal waarin N-VA is verzeild geraakt.

Een oplossing zou zijn om Liesbeth Homans naar voren te schuiven als vervangend burgemeester van Antwerpen. Op die manier kan De Wever zich concentreren op de Wetstraat. 'Daarover beslis ik pas op het congres in januari', zegt De Wever in het VTM Nieuws. Op dat congres zal over de inhoud van het verkiezingsprogramma gepraat worden en dan zullen ook de nieuwe kandidaten voorgesteld worden.

Over zijn houdbaarheidsdatum

Op de vraag of zijn houdbaarheidsdatum bereikt is, antwoordt De Wever dat dat best mogelijk is: 'Ik heb die Pop Polls altijd met scepsis gevolgd. Als je op één staat, dan is er een dag dat je naar twee gaat en dan naar drie. Alles wat naar boven gaat in de fysica moet ook terug naar beneden komen. Wat belangrijker is: kunnen wij inhoudelijk verandering brengen?', aldus de N-VA-voorzitter, die ook de goednieuwsshow van de regering-Di Rupo sinds de zomer hekelt. 'De realiteit is anders', meent De Wever.

Over de Rode Duivels

'Ik vind het eigenlijk fantastisch dat er nu eindelijk eens opnieuw op niveau wordt gevoetbald in ons land', reageert De Wever verder op het ontluikende België-gevoel dankzij de nationale voetbalploeg. 'Ik zie hoeveel enthousiasme dat losmaakt, het is goed voor de economie. Maar waarom moet men dat altijd pers se in politieke termen omzetten. Sport is sport, politiek is politiek.'

Over Syriëstrijders

De Wever vindt het overigens terecht dat teruggekeerde Syriëstrijders worden opgepakt. Het risico bestaat immers dat ze bij hun terugkomst uit Syrië een "oud-strijder"-aura krijgen. 'Als mensen misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd, moeten ze gestraft worden', zegt De Wever over de aanhouding van Syriëstrijder Jejoen Bontinck.

De burgemeester van Antwerpen pleit al van in het begin voor een harde aanpak van Syriëstrijders. 'Als ze misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd, moeten ze gestraft worden', aldus de burgemeester. 'Men is niet zomaar terug welkom als men zulke dingen gedaan heeft.' (TE)

Onze partners