De Wever bereid op vraag koning rol te spelen

04/10/10 om 21:49 - Bijgewerkt om 21:49

De N-VA-voorzitter wijst erop dat het initiatief nu bij de vorst ligt en hekelt de 'kabouterstapjes' van de Franstaligen.

Als de koning N-VA-voorzitter Bart De Wever zou vragen om een bepaalde rol te spelen in het vervolg van de onderhandelingen, is De Wever daar toe bereid. Maar dan zonder de beperkingen die de laatste weken waren opgeworpen, zo zei hij maandagavond in Terzake (Canvas).

Daar zei hij ook dat de echte bottom-line van de Franstalige partijen mijlenver onder het minimum van de N-VA zit. 'Wat voor de ene een reuzenstap lijkt, is voor de ander niet meer dan de stap van een tuinkabouter', zo zei De Wever over de Franstalige toegevingen.

Hij blijft erbij dat de deelstaten na een staatshervorming de helft van de eigen middelen moeten kunnen innen en beheren. Dat is nu al het geval in elke gemeente van het land, aldus De Wever. Hij wees erop dat die 50 procent een compromis is omdat in het N-VA-programma 100 procent staat.

PS-kopstuk Paul Magnette haalde in de Terzake-studio hard uit naar De Wever. Als de N-VA-voorzitter beweert dat de Franstaligen zijn teruggekomen op eerder gedane beloften liegt hij, aldus Magnette.

Onze partners