De Wever bemiddelt, maar witte rook blijft uit

04/09/14 om 07:18 - Bijgewerkt om 07:29

De onderhandelaars van MR, CD&V, N-VA en Open VLD zitten nog steeds samen op het voorzitterschap van de Kamer in een poging om een consensus te vinden over de Belgische kandidaat-eurocommissaris die om 10 uur zijn opwachting zou moeten maken bij inkomend commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

De Wever bemiddelt, maar witte rook blijft uit

Coformateur Kris Peeters © Belga Image

De laatste uren heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever een bemiddelingsrol proberen te spelen met bilaterale contacten met zijn collega-partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Charles Michel (MR) en Gwendolyn Rutten (Open VLD). Dat meldt persagentschap Belga.

Eurocommissaris

Sinds kort vergaderen de coformateurs en de partijvoorzitters opnieuw samen over zowel de Europees commissaris, het premierschap als de begroting.

Naar verluidt houdt CD&V vast aan Marianne Thyssen, terwijl MR de kaart van Didier Reynders trekt. Intussen zou er ook over het premierschap gepraat worden.

Indien de vier partijen er niet uit geraken, kan België volgens sommigen ook een lijst van vijf namen overmaken aan Juncker. Maar die piste wordt dan weer weinig waarschijnlijk geacht door anderen.

Begroting

De vergadering startte woensdag om 14.00 uur. Tot 23.00 uur werd er vooral gepraat over de begroting. Naar verluidt zou men uitgaan van een evenwicht tegen 2017, terwijl een aantal maatregelen zoals een indexsprong, een meerwaardebelasting en de beperking van de groei in de gezondheidszorg tot 1,5 procent op tafel liggen. Dinsdag is er al een groot deel van de inspanning voor 2015 afgewerkt en woensdag is al een eind opgeschoten met de begroting 2016.

Na een vergadering met de partijvoorzitters omstreeks 01.00 uur werd in verschillende samenstellingen verdergewerkt aan een doorbraak. Tot er na 06.30 uur een nieuwe vergadering met zes plaatsvond.

Rechtstreeks

Om 10.30 uur worden de coformateurs Kris Peeters en Charles Michel bij koning Filip verwacht voor een verslag. Als de onderhandelingen nog enkele uren aanslepen, kunnen ze rechtstreeks van het Kamervoorzitterschap naar het paleis wandelen door het Warandepark. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners