De Wever aangesteld als informateur

17/06/10 om 13:16 - Bijgewerkt om 13:16

De koning heeft Bart De Wever gevraagd informateur te worden. De N-VA-voorzitter heeft de opdracht aanvaard. Hij zal tijdens zijn opdracht totale discretie in acht nemen.

Koning Albert II heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever donderdag gevraagd informateur te worden. De N-VA-voorzitter heeft de opdracht aanvaard.

De Wever werd donderdagnamiddag op het paleis in Laken door de koning in audiëntie ontvangen. Kort voordien had de vorst PS-voorzitter Elio Di Rupo, de andere grote winnaar van de verkiezingen op 13 juni, ontvangen.

Voor de aanstelling van een informateur werd in de richting van de N-VA gekeken omdat De Wever het premierschap niet ambieert. Het was de vraag wie de N-VA zou uitsturen als informateur. Uiteindelijk wordt het de voorzitter zelf.

Deaanstelling van een informateur komt er nadat de koning de afgelopen twee dagen alle partijvoorzitters in audiëntie had ontvangen.

Geen eindeloze reeks gesprekken

In een mededeling zegt De Wever donderdagnamiddag dat hij zijn opdracht op een zeer discrete manier zal vervullen.

De informateur zegt gesprekken te zullen voeren met de vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke, sociaaleconomische en maatschappelijke actoren in onze samenleving. 'Ik plan evenwel zeker geen eindeloze reeks gesprekken', aldus De Wever.

De informateur zal zijn genodigden vragen naar hun belangrijkste ideeën inzake de drie meest essentiële vraagstukken waarmee de volgende regering geconfronteerd wordt.

'Hoe pakken we de financiële problemen van het land aan? Hoe kunnen we institutionele hervormingen doorvoeren? Hoe kunnen we ons sociaal en economisch weefsel versterken?', aldus De Wever.

Op basis van die gesprekken zal hij nagaan of een volgende fase in de regeringsvorming opgestart kan worden.

Onze partners