‘De waarheid over Publifin moet bovenkomen’

Terwijl het schandaal rond de Luikse publieke holding Publifin uitdijt, pleit Ecolo voor een parlementaire onderzoekscommissie – en eist de partij het ontslag van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS).

Vanwaar dat pleidooi? De Waalse regering heeft toch maatregelen tegen de wantoestanden bij Publifin in het vooruitzicht gesteld?

STÉPHANE HAZÉE (Ecolo-fractievoorzitter in het Waals parlement): Wij willen óók maatregelen, maar eerst moet de waarheid bovenkomen. De nepadviesraden waarin PS-, CDH- en MR-verkozenen zitting hadden, en waarvoor ze vorstelijke vergoedingen kregen; en hoe zit het met de Waalse politici die hun mandaat combineren met vetbetaalde operationele functies bij Publifin, en die dan via allerhande fiscale handigheidjes onder de wettelijke inkomensgrens proberen te blijven? We willen de onderste steen boven keren.

We willen ook de troebele structuur van Publifin, met haar wirwar van filialen en participaties, in kaart brengen. De holding was doelbewust actief in de drie Belgische gewesten. Daardoor opereerde ze in een juridisch niemandsland, en kon ze zich aan de Waalse regelgeving onttrekken. Toen Ecolo in de Waalse regering zat, hebben we gezocht naar een manier om Publifin toch onder Waalse voogdij te brengen. Uiteindelijk hebben we tijdens de onderhandelingen over de zesde staatshervorming een samenwerkingsakkoord binnengehaald waardoor dat mogelijk werd. Op 1 juli 2015 had Publifin onder Waals toezicht moeten vallen, maar kort voor die deadline zorgde de nieuwe meerderheid van de PS en de CDH via een decreet voor uitstel. Daardoor kon Publifin nog twee jaar langer de nieuwe en strengere Waalse regels naast zich neerleggen.

In 2014 heeft het Waals parlement ook de mogelijkheid gecreëerd om een regeringscommissaris te sturen, om van dichtbij toezicht te houden op strategische intercommunales. Maar bij Publifin? Daar is nooit iemand langsgegaan.

Zullen er nog koppen rollen door de affaire?

HAZÉE: De kans is reëel. Claude Parmentier, de adjunct-kabinetschef van de Waalse minister van Lokale Besturen Paul Furlan (PS), heeft al ontslag genomen: hij had een belangrijke functie bij Publifin, zogezegd zonder medeweten van zijn minister. Zijn er nog gevallen van manifeste belangenvermenging? Wij willen in elk geval een lijst met álle mandaten van álle Waalse kabinetsmedewerkers. En we eisen sowieso het ontslag van Paul Furlan zelf. Hij is politiek verantwoordelijk voor deze ramp, de man die het vertrouwen van de Walen in hun instellingen brutaal heeft ondermijnd. Maar het lijkt wel alsof de PS op een andere planeet leeft.

Door HAN RENARD

‘Publifin was doelbewust actief in de drie Belgische gewesten. Daardoor opereerde de holding in een juridisch niemandsland.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content