De volkslening komt op tafel

© Belga

De regering beslist nog in april over een systeem waarbij het spaargeld van de Belgische burgers gebruikt zal worden om de economie aan te zwengelen.

Op de begrotingscontrole, die dit weekend werd afgerond, werd beslist om de zogenaamde volkslening er snel te laten komen. Volgens het kabinet van minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) is het “één van de prioriteiten van het nieuwe akkoord”, schrijft De Standaard. “Het is de bedoeling dat de uitwerking van de volkslening nog voor eind april op tafel komt”, klinkt het.

De economieminister is een grote voorstander van het plan waarbij het spaargeld van de gewone burger wordt gebruikt om de economie aan te zwengelen in de vorm van een volkslening. Alle Belgen hebben samen 230 miljard euro op hun spaarboekjes staan.

Grootschalige projecten

Via de volksleningen zouden spaarders kunnen intekenen op specifieke projecten, vaak grootschalige projecten zoals de bouw van publieke gebouwen. Dan krijgen ze een gewaarborgd rendement dat hoger ligt dan de spaarrente. De lening zal worden uitgegeven door de banken en dus niet door de overheidsinstellingen zelf, en zal lopen van vijf tot tien jaar.

Om de volkslening snel op de markt te krijgen, zal de regering proberen om deze maand nog de laatste knopen door te hakken. Op de ministeries van Financiën (Koen Geens, CD&V) en Economie (Johan Vande Lanotte, SP.A) worden momenteel de voorwaarden uitgewerkt. Binnenkort zal dan duidelijk worden hoeveel rendement de lening zal opleveren en welke projecten gefinancierd zullen worden met het leningsysteem. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content