De vier bronnen voor de taxshift: BTW, ecologie & gezondheid, taksen en overheid

Kris Peeters, Charles Michel en Jan Jambon © Belga
Simon Demeulemeester

De regering-Michel heeft uitgelegd hoe ze hun taxshift van 7,2 miljard euro gaan financieren.

De taxshift van de regering-Michel is een inspanning die tegen 2018 een verschuiving van 7,2 miljard moet opleveren. Dat wordt uit vier bronnen betaald: enkele verhogingen van de BTW, taksen die een ecologische en gezonde levensstijl stimuleren, niet arbeidsgebonden taksen en snoeien in de overheid.

Premier Charles Michel gaf – geflankeerd door ministers Koen Geens, Maggie De Block, Didier Reynders, Kris Peeters, Jan Jambon, Johan Van Overtveldt, Alexander De Croo en Hervé Jamar – tekst en uitleg bij de taxshift van zijn regering.

Michel herhaalde dat ‘jobs, jobs, jobs’ de obsessie zijn van zijn kabinet. Hij stelde drie engagementen voor. ‘Zuurstof voor de economie als engagement voor jobcreatie, meer koopkracht voor de burgers en budgettair evenwicht.’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) presenteerde de vier bronnen waaruit het geld gehaald werd voor de taxshift:

1. Niet arbeidsgebonden maatregelen

Het grootste stuk, 1,5 miljard euro of ruim 40 procent van de financiering, wordt gehaald uit het pakket met de niet arbeidsgebonden maatregelen.

Daaronder vallen een verhoging van de roerende voorheffing ‘voor alles behalve het spaarboekje’ van 25 procent naar 27, een hogere opbrengst van de Kaaimantaks, een nieuw regime voor vastgoedgenootschappen, een speculatiebelasting op beursgenoteerde aandelen en een nieuw fraudeplan. Het grootse blok is dat de werkgeversbijdrage naar 25 procent gaat. Dat is het meest krachtige middel om aan jobcreatie te doen, aldus minister Van Overtveldt.

2. BTW

De BTW op elektriciteit wordt opgetrokken en de problemen op het vlak van de inning van de BTW-inkomsten wordt aangepakt.

3. Eco- en gezondheidsfiscaliteit

De derde bron is de eco- en gezondheidsfiscaliteit: de taksen op tabak en diesel gaan omhoog.

4. Redesign van de overheid

Als laatste doet ook de overheid met een ‘redesign’ een duit in het zakje: daarmee wil de regering 15 procent van de taxshift financieren.

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) nodigt de werkgevers uit om ‘de tweede stap te zetten’ en daadwerkelijk jobs te gaan creëren.

Michel gaf nog mee dat zijn regering het engagement aangaat om de koopkracht van de lage en middenlonen met 100 euro per maand te versterken. ‘We nemen nu nog geen maatregelen, maar engageren ons tot een dialoog met entiteit II (de gemeenschappen, gewesten en lokale overheden, red.).’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content