De traditionele partijen verliezen leden

31/10/12 om 04:56 - Bijgewerkt om 04:56

De traditionele partijen zien hun ledenaantallen wegsmelten. Niemand wordt gespaard, maar aan Vlaamse zijde krijgen vooral CD&V en SP.A klappen.

De PS en CD&V zijn nog steeds sterk verankerd in de maatschappij. Maar hun ledenaantal is tanende. Dat bericht De Standaard op basis van onderzoek van de ULB.

De onderzoekers bestudeerden de evolutie van het ledenaantal van de 'dominante' partijen van de vier belangrijkste politieke families: christendemocraten, liberalen, socialisten en de groene partijen.

SP.A gehalveerd

Het dalende ledenaantal van de Belgische partijen is geen uniek fenomeen. Ook andere Europese landen hebben ermee te kampen.

In België betreft het vooral de verzuilde partijen, waarvan CD&V en de PS de prototypes zijn. CD&V zag zijn ledenaantal in de laatste twintig jaar dalen van iets meer dan 131.000 naar 71.000, bij de SP.A is sprake van een halvering.

Het ledenaantal van Open Vld en de MR is vrij contant gebleven. Vlaams Belang zag zijn leden tussen 2007 en 2010 met twintig procent verminderen.

Verzuilde wereld

Partijleden blijken nog altijd in een verzuilde wereld te leven. Van de 71.000 CD&V-leden is 95,7 procent lid van het ACV en 91,6 procent van de christelijke mutualiteit. Gelijkaardige cijfers zijn terug te vinden bij de PS. Daar behoort 91,8 procent van de leden tot het FGTB, de socialistische vakbond. 77 procent is aangesloten bij de socialistische mutualiteit. (Belga/TV)

Onze partners