De superbacterie: illegale handel in antibiotica

12/05/10 om 14:33 - Bijgewerkt om 14:33

De Taskforce die werd opgericht na de ophef in de media over de nieuwe superbacterie is voor het eerst bijeengekomen.

Elke kip is besmet, stelt professor Herman Goossens. Ook de broeierij van de Boerenbond (Aveve) werd al op gebruik van verboden antibiotica betrapt.
De Taskforce die werd opgericht na de ophef in de media over de nieuwe superbacterie, die resistent is voor antibiotica, is voor het eerst bijeengekomen onder leiding van professor microbiologie Herman Goossens.

De Taskforce wil de problematiek grondig uitspitten en in juni maatregelen voorstellen. Nu al is duidelijk dat er een beperkt circuit bestaat van 'cowboys' die een parallelle handel in diergeneesmiddelen voeren.

Herman Goossens: 'Ik hoor dat er in de pluimveesector zeer kwistig antibiotica werden gespoten of aan drinkwater toegevoegd. Anders kun je de massale aanwezigheid van de zogenaamde superbacterie in de pluimveestapel niet verklaren. Om het plat te zeggen: elk kieken is nu drager. Daarbij horen we nu ook over een illegale handel in antibiotica spreken!'

Eind maart viel het Voedselagentschap (FAVV) binnen in de twintig kippenbroeierijen die België telt. Op acht bedrijven werden sporen van het verboden antibioticum ceftiofur aangetroffen. Het werd in een spray over de eendagskuikens gespoten.

Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het parket en er zullen sancties volgen. Een van de acht betrapte bedrijven was de broeierij van Aveve, het zusterbedrijf van de Boerenbond.

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche: 'Ze geven toe dat er ceftiofur gebruikt werd op eendagskuikens. Ze dachten dat het kon volgens het zogenaamde cascadesysteem. Ik vind dat niet goed en schadelijk, maar ik weet niet of het onwettig was'.

'Maar wij gaan zeker akkoord om antibiotica in de veehouderij zoveel mogelijk te beperken. Het gebruik zou in een centraal register moeten worden bijgehouden. Maar dat volstaat niet als er ook een illegale handel in geneesmiddelen bestaat. De cowboys moeten eruit.'

Volgens recent, nog niet gepubliceerd onderzoek van de Gentse faculteit diergeneeskunde wordt in de pluimveesector een besmetting van ruim 60 procent gemeten, als dezelfde gevoelige methode als in Nederland wordt gebruikt.

Professor Jeroen Dewulf: 'Maar wij klagen ook al langer het veelvuldig gebruik bij mestkalveren en biggen aan. Biggen krijgen op 20 of 30 procent van de bedrijven een preventieve injectie met ceftiofur toegediend.' (CDS)

Lees meer over:

Onze partners