'De socialisten hebben met de groenen problemen in huis gehaald' (Siegfried Bracke)

02/07/11 om 19:28 - Bijgewerkt om 19:28

In Gent trekken SP.A en Groen! als kartel naar de kiezer. Het Gentse N-VA-kamerlid Siegfried Bracke en de Gentse afdeling van Vlaams Belang reageren uitermate 'gepikeerd'.

'De socialisten hebben met de groenen problemen in huis gehaald' (Siegfried Bracke)

© Belga

Met het kartel met Groen! in Gent, heeft de Gentse SP.A-burgemeester Daniël Termont een keuze gemaakt om burgemeester te kunnen blijven, maar niet een goede beleidskeuze. Dat zegt het Gentse N-VA-kamerlid Siegfried Bracke zaterdag. Hij betwijfelt of de Gentenaar zit te wachten op een links front. Volgens Bracke is het kartel een goede zet van burgemeester Termont om te proberen zijn positie te versterken. Maar de N-VA'er vindt het geen goede beleidskeuze: "De socialisten hebben met de groenen problemen in huis gehaald in plaats van oplossingen".

Siegfried Bracke
Volgens Bracke moet de Gentenaar niet verwachten dat er met de groenen aan boord oplossingen zullen komen voor bijvoorbeeld de Roma-problematiek. "Alle Roma zullen welkom zijn", luidt het. Het N-VA-Kamerlid vraagt zich af op de inwoners van de Arteveldestad "op dat soort beleid" zitten te wachten. "Ik denk dat de Gentenaars slimmer zijn dan dat." Vooral de liberalen zijn door het nieuwe kartel "gejost", voegt Bracke er nog aan toe. De liberalen, die nu nog in de meerderheid zitten, "hadden al bijna niets te zeggen en nu helemaal niets meer".
Vlaams Belang
De Gentse afdeling van het Vlaams Belang heeft dan weer opgeroepen tot rechtse frontvorming bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012. Op die manier wil de partij een antwoord bieden op het aangekondigde kartel SP.A-Groen! en de Gentenaar het rechtse beleid geven "waar hij al jarenlang om vraagt". Volgens het Vlaams Belang wordt Gent al decennialang door links bestuurd, alhoewel de Gentenaar centrumrechts stemt. Volgen Vlaams Belang is de linkse kartelvorming louter ingegeven door electorale motieven. "De vorige kartelpartner Spirit is electoraal van geen betekenis meer en zonnekoning Termont wil aan de macht blijven en kiest bewust voor linkse frontvorming", aldus Vlaams Belang. "Een linkse front lijkt voor hem de ideale oplossing om ook de volgende legislatuur aan de macht te blijven."

Caroline Gennez

SP.A-voorzitter Caroline Gennez toont zich zaterdag wel tevreden over de vorming van het kartel tussen SA.A en Groen! voor de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. "Als het van mij afhangt, komen er nog meer progressieve kartels", klinkt het zelfs. "Ik vind dit kartel een schitterende zaak", zegt Caroline Gennez. "Gent is een open stad met een open geest. Een progressief kartel vormt daar de perfecte afspiegeling van. Ik hoop ook dat dit de goede samenwerking met de liberalen, die we in Gent altijd gehad hebben, niet in de weg zal staan." Gennez was als partijvoorzitter al langer op de hoogte van de vorming van het Gentse kartel. "En ik was een grote supporter achter de schermen."

Of dat ook betekent dat er in Gennezs thuisbasis Mechelen een kartel tussen Groen! en SP.A in de lucht hangt, kon ze evenwel niet zeggen. De voorzitter van de Vlaamse socialisten benadrukt ten slotte dat het verschil in visie tussen de linkse partijen niet zo groot is. Volgens haar is het kartel in Gent dus zeker geen middel om de N-VA af te stoppen. "Dit is geen tactisch kartel. Iets dat alleen op tactiek gebaseerd is, heeft geen 'fond' en blijft niet duren", klinkt het.
"Dit is geen kartel tégen iemand, maar vóór de stad." (Belga/INM)

Onze partners