‘De scouts worden door elke generatie opnieuw uitgevonden’

Een Vlaamse scoutsgroep © Scouts & Gidsen Vlaanderen

Dit weekend blazen alle leiders en leidster van de scouts verzamelen op de Hoge Rielen in Kasterlee voor een nieuw scoutsjaar. Waar staan de scouts vandaag nog voor? ‘Scouts zijn kinderen van hun tijd, doorweekt van jeugdcultuur’, zegt Jan Van Reusel, communicatiescout nationale leiding, aan Knack.be.

De scouts bestaan al meer dan 100 jaar. Waar staan ze vandaag (nog) voor?

Jan Van Reusel: Scouting wordt door elke generatie opnieuw uitgevonden. De pedagogische methode van scouting krijgt telkens opnieuw gestalte door jonge mensen van hier en nu, en blijft aanslaan omdat ze uitgaat van jongeren zelf, middenin hún leefwereld. Die methode blijft onveranderd steunen op vijf basispijlers, die het DNA van deze jeugdbeweging vormen: zelfwerkzaamheid, ploegwerk, inspraak, engagement en dienst. Met die hoekstenen wil Scouts en Gidsen Vlaanderen “bijdragen aan de ontplooiing van kinderen en jongeren, als individu, in groep en in de samenleving”, zoals het luidt in onze doelstelling. Dat gebeurt spelend, ravottend, op kamp en op verkenning onder de blote hemel. Scouts zijn kinderen van hun tijd, doorweekt van jeugdcultuur – en ja, tegenwoordig ook quasi altijd online en met veel dingen tegelijkertijd bezig. Dat eeuwig jong zijn maakt niet tijdloos maar wel van alle tijden. De 75.000 scouts van vandaag spelen dan ook het liefst in de tegenwoordige tijd.

Waarom moet iemand zijn of haar kinderen inschrijven in de scouts?

Van Reusel: Een scoutsgroep is een labo bij uitstek om te experimenteren met ‘jezelf zijn en betekenis hebben voor elkaar’. Het is een speeltuin waar elk kind en elke jongere al doende – met vallen en opstaan – mag leren waarin hij of zij kan uitblinken. Met als leuze een “Tent vol talent”, wordt het komende jaar extra hard ingezet op het naar boven halen van de eigen sterktes van iedere scout en gids. In iedereen schuilt een held. Door samen te stappen, bergop tegen de wind in; door even de weg te verliezen en terug te vinden, door ruzie te maken en weer vrienden te worden, zo is scouting een oefenterrein in leren jezelf te zijn en te durven opkomen voor anderen. En natuurlijk is scouting ook gewoon vet plezant.

Waarom moet iemand leiding geven?

Scoutsleider ben je nooit alleen. Je deelt dit met een team vrienden. Je leert dat hardroepers en stille naturen even kwetsbaar kunnen zijn. Het is een ervaring waarbij je competenties en skills aanscherpt, die verderop in het leven mooi meegenomen zijn. Omdat je in’t groen blijft zitten en blijft tuimelen in het leven; maar vooral eigenlijk: omdat het ongelooflijk cool is om onderweg op tocht een kapoen op je schouders te tillen en hem een hoopvol uitzicht op de wereld te kunnen geven.

Wat is de belangrijkste les die je leert in de scouts?

Van Reusel: Wanneer je zelf je plan kunt trekken, is het moment aangebroken om een ander te helpen. In essentie is scouting zingevend. Soms draag je de groep, soms wordt je gedragen. Kapoenen leren veters knopen, verkenners leren door de bomen het bos te zien. En in the end: het verschil aanvoelen tussen waarden en waren, tussen hebben en zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content