De Roover: 'De Wever heeft niet vanuit ivoren toren beslist' (video)

24/01/16 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:08

'Als ik een vrouw was, zou ik het ook geworden zijn', reageert kersverse N-VA-fractieleider Peter De Roover op de aantijgingen dat N-VA een mannenbastion is.

De Roover: 'De Wever heeft niet vanuit ivoren toren beslist' (video)

Peter De Roover © Belga

Na een periode van getalm en onrust hakte voorzitter Bart De Wever deze week de knoop door: Peter De Roover leidt voortaan de uitgebreide N-VA-fractie van 33 parlementsleden. Met de kritiek dat de top van de N-VA een mannenbastion zou zijn en dat de beslissing niet erg democratisch is verlopen, is De Roover het niet eens. Dat zei hij vanmiddag in de VTM NIEUWS-studio.

Ook Sarah Smeyers was kandidaat, maar haalde het niet. "Als ik vrouw was, zou ik het ook geweest zijn. Geslacht heeft niet meegespeeld in die keuze", zegt De Roover. "Het voorstel is uitgewerkt door Bart De Wever, mocht dat niet gedragen zijn door de fractie, zou er zeker heisa rond geweest zijn. Bart De Wever heeft niet vanuit een ivoren torentje gezegd: "Ik duid iemand aan. Consensus bestaat in de politiek, en die blijkt er nu ook te zijn."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

De Roover komt uit de Vlaamse Volksbeweging en is ook nog steeds erevoorzitter. Toch mogen er de komende drie jaar in de Kamer geen communautaire thema's aangesneden worden, dat staat in het regeerakkoord. "Wij zijn een loyale partij en afspraken zijn afspraken, maar het is een vergissing om daar niet aan te werken."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners