"De regering laten vallen is geen alternatief"

22/04/10 om 09:03 - Bijgewerkt om 09:03

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen en vicepremier Laurette Onkelinx lanceren een oproep aan de Vlaamse liberalen om de regering overeind te houden.

"De regering laten vallen is geen alternatief"

© Belga

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo zou zichzelf nog "een paar dagen" moeten gunnen om een onderhandelde oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde te vinden, zegt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen. Ook vicepremier Laurette Onkelinx (PS) lanceert een oproep aan de Vlaamse liberalen om de regering overeind te houden.

Thyssen wees erop dat een val van de regering niet enkel een einde maakt aan de kansen op een onderhandelde oplossing voor
Brussel-Halle-Vilvoorde, maar ook een stemming over het wetsvoorstel in de Kamer onmogelijk maakt. "De regering laten vallen is geen alternatief", zo verklaarde ze.

"Ik heb begrepen dat Alexander De Croo ook een onderhandelde
oplossing wil. Open VLD zou zichzelf nog een paar dagen moeten gunnen", zo verklaarde Thyssen. De CD&V-voorzitster wil nu voortwerken. "We moeten onszelf die dagen gunnen om te zien of we tot een akkoord kunnen komen."

Volgens Thyssen zouden "we dan volgende week weten waar we staan". Bij gebrek aan resultaat kan er dan in de Kamer een stemming plaatsvinden over het wetsvoorstel over de splitsing van BHV.

De CD&V-voorzitster herhaalde dat de voorstellen van koninklijk
opdrachthouder Jean-Luc Dehaene het kader van de onderhandelingen moeten blijven. Van een gebiedsuitbreiding kan volgens haar geen sprake zijn.

"Politieke moed"

Eerder op de ochtend lanceerde ook vicepremier Laurette Onkelinx
(PS) een oproep aan de Vlaamse liberalen om de regering overeind te houden.

Onkelinx waarschuwde op de radiozender La Première van RTBF dat het ultimatum van Open Vld voor "een ernstige, diepe crisis" kan zorgen, "misschien zelfs een regimecrisis". Ze roept voorzitter Alexander De Croo op "voor politieke moed te kiezen".

"Ik lanceer een oproep voor verantwoordelijkheid, want we kunnen ons in deze ernstige economische crisis geen crisis permitteren", voegde Onkelinx eraan toe.

Volgens de vicepremier van de Franstalige socialisten stellen alle
onderhandelaars zich momenteel discreet en constructief op. "Men
verlaat het schip niet wanneer het op het punt staat de haven binnen te varen. Dat zou totaal belachelijk zijn", verklaarde ze.

Een eventuele meerderheid zonder Open VLD acht Onkelinx, gezien de zwakke vertegenwoordiging van de Vlamingen in de federale regering, niet houdbaar.

Lees meer over:

Onze partners