Ecolo is de kluts kwijt

Han Renard
Han Renard

Het succes van de radicaal-linkse PTB en haar kopman Raoul Hedebouw in Wallonië stelt de zenuwen van de andere linkse partijen danig op de proef. Om te beginnen die van Ecolo.

Ze gedragen zich als kippen zonder kop, de onder druk staande linkse concurrenten van de PTB in Wallonië. Van een duidelijke strategie tegenover de donkerrode partij lijkt nergens sprake. Neem nu Ecolo, dat in de opiniepeilingen een stuk onder de tien procent is gezakt. Een paar weken geleden zei gewezen Ecolo-wonderboy Jean-Michel Javaux dat hij geregeld met vriend en cdH-voorzitter Benoît Lutgen over politieke vernieuwing brainstormt. Bloeide daar iets moois? De kiemen van een nieuwe Franstalige progressieve centrumpartij, misschien? Veel reactie kwam er niet op Javauxs uitspraken. Behalve dat ook de zich opnieuw op de voorgrond werkende Joëlle Milquet (cdH) gecharmeerd leek door een toekomstig verbond tussen humanisten en groenen.

In een interview met La Libre Belgique liet Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi het voorbije weekend dan weer haar voorkeur blijken voor een alliantie met de PTB. Haar partij was daar om verschillende redenen niet bepaald verguld mee. De PTB heeft de dictatuur van het proletariaat nooit afgezworen, dus over het democratische gehalte van de partij kan volgens menigeen worden geredetwist. Bovendien willen de andere linkse Franstalige partijen de kiezer in de eerste plaats ervan overtuigen dat een stem voor de PTB een nutteloze, weggegooide stem is. Dan helpt het niet om Raoul Hedebouw en zijn kameraden als bevoorrechte coalitiepartners op te voeren.

Diezelfde dag nog moest Khattabi tegenover persagentschap Belga gas terugnemen. En terwijl boven het interview in La Libre nog als kop ‘Ecolo pourrait s’allier au PTB, un parti democratique’ stond, alsof er daadwerkelijk een project in de maak was, werd dat op de website van de krant later afgezwakt tot het neutralere ‘Ecolo n’a aucune opposition de principe à s’allier au PTB’.

De vaststelling blijft dat de PTB haar concurrenten dwingt om almaar radicaler uit de hoek te komen. In hetzelfde interview beschuldigde Zakia Khattabi PS-voorzitter Elio Di Rupo ook van politieke diefstal. ‘Ecolo’, zei Khattabi, ‘pleit al veel langer voor de vierdagenwerkweek, en ook het interne denkproces over een universeel basisinkomen is bij ons een stuk verder gevorderd.’ Daarnaast wil Ecolo op korte termijn een voorstel uitwerken – Theo Francken zal het graag horen – over het vrije verkeer van personen. De Europese politiek van de gesloten grenzen heeft volgens Khattabi haar langste tijd gehad.

Het mag duidelijk zijn dat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ook in Franstalig België in volle gang is. En dat de PTB de partij is geworden waarnaar de rest van Franstalig links staart als konijnen naar een lichtbak.

Han Renard

De PTB dwingt haar concurrenten om almaar radicaler uit de hoek te komen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content