‘Geen tactiek van de verschroeide aarde’

De Luikse politica en Senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) vindt dat de Vlamingen de Publifin-affaire niet mogen misbruiken om een karikatuur van Wallonië te maken.

Het Waals Parlement probeert de onderste steen boven te krijgen, maar hoe moet het nu verder met Publifin?

CHRISTINE DEFRAIGNE: Ik ben een liberaal, maar geen ideologische scherpslijpster die vindt dat het overheidsinitiatief helemaal moet worden afgeschaft. Op federaal niveau hebben we autonome overheidsbedrijven. Moeten we voor Publifin niet denken aan een structuur zoals Proximus? In Wallonië zijn er ook publieke succesverhalen, denk aan wapenfabrikant FN in Herstal, die voor honderd procent in handen is van het Waals Gewest, of aan vliegtuigonderdelenbouwer Sonaca. Ik wil niet dat men nu in Luik de tactiek van de verschroeide aarde gaat toepassen.

Bent u bang dat er dan banen verloren gaan?

DEFRAIGNE: Uiteraard. Als we in Luik destijds Tecteo of later Nethys aan Telenet hadden verkocht, was het callcenter van VOO, waar 400 mensen werken, al lang uit Herstal verdwenen. We moeten deze crisis benutten om orde op zaken te stellen, maar de economische beslissingscentra moeten in Luik blijven. En uiteraard is de structuur van een intergemeentelijk bedrijf niet meer aangepast aan alle activiteiten van Publifin en dienen er strengere regels te komen in verband met goed bestuur, maar het moet redelijk blijven. De vergaderingen van de raden van bestuur openstellen voor het grote publiek bijvoorbeeld, is je reinste waanzin. Het gaat hier om heel competitieve sectoren. Totalitaire transparantie-eisen helpen ons niet vooruit. Kunt u zich indenken dat Sonaca, Ethias of FN hun strategische vergaderingen op het dorpsplein zouden houden, zoals ik CDH-voorzitter Benoît Lutgen heb horen opperen?

Hoe ervaart u dit schandaal als Luikse politica?

DEFRAIGNE: Ik ben een Luikse patriot. Ik wil niet dat men dit schandaal aangrijpt om Luik te vernietigen. Wallonië zal zich niet herstellen als Luik, de meest emblematische stad van Wallonië, kopje-onder gaat. Niemand heeft er belang bij dat Luik ten onder gaat, ook de Limburgers en de Antwerpenaren niet, met wie wij handel drijven via het Albertkanaal en van wie wij het economische hinterland zijn. Ik zeg dit nadrukkelijk ook tegen de Grote Leider uit Antwerpen. Ook Bart De Wever heeft er geen belang bij dat Luik verzuipt. Wij hebben veel talent en harde werkers. Het is niet eerlijk om er een karikatuur van te maken. Ook Vlaanderen heeft schandalen gekend.

Niet alleen PS en CDH-politici, maar ook mandatarissen van de MR zijn in dit schandaal in opspraak gekomen.

DEFRAIGNE: Dat klopt. Iedereen zal dus voor eigen deur moeten vegen.

Door HAN RENARD

‘Ook de Grote Leider uit Antwerpen heeft er geen belang bij dat Luik verzuipt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content