De PS en Belgacom-topman Didier Bellens

© Belga

Belgacom-topman Didier Bellens raakt in nauwe schoentjes. Verliest hij ook de steun van de Parti Socialiste en van Elio Di Rupo?

Belgacom-topman Didier Bellens raakt in nauwe schoentjes. Verliest hij ook de steun van de Parti Socialiste en van Elio Di Rupo?

Na twee verhoren door het gerecht werd Didier Bellens, ceo van Belgacom, in staat van beschuldiging gesteld. Het gerecht in Charleroi, dat enkele lokale PS-kopstukken in het nauw dreef, wil meer weten over ‘verdachte vastgoedtransacties tussen Belgacom en de Nationale Loterij’. Ook andere toplui van Belgacom werden in de loop van het onderzoek ondervraagd.

De inbeschuldigingstelling van de 56-jarige Bellens zou een uitloper zijn van de zaak-Edmée De Groeve, gewezen voorzitter van Charleroi Airport, lid van de raden van bestuur van de Nationale Loterij en van NMBS. Edmée De Groeve, ook een PS-pion, werd onder meer schriftvervalsing, verduistering en oplichting ten laste gelegd.

Steun

Didier Bellens, gesopt en gekookt in de financiële groep rond Albert Frère, dankt zijn ceo-schap bij Belgacom aan de steun van de Parti Socialiste, en van Elio Di Rupo in het bijzonder.

Bellens’ aanstelling in 2003 tot ceo van Belgacom kwam er, zo benadrukt La Libre Belgique, na druk overleg tussen Elio Di Rupo en toenmalig vicepremier en minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (SP.A). Voor zijn aanstelling bij Belgacom was Bellens ceo bij de groep RTL.

De staat is met 53 procent hoofdaandeelhouder van Belgacom. Daarom is het verbazend dat de PS, die zich sterk verzet tegen de topzware bonussen voor bedrijfsleiders, nooit bezwaar heeft aangetekend tegen de riante vergoedingen en bonussen die Didier Bellens bij Belgacom opstreek.

Ook niet toen de vrij spectaculaire verkoop van zijn Belgacom-aandelen Bellens een slordige 6 miljoen euro opleverde. Toenmalig staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens (SP.A) noemde die verkoop ‘een persoonlijke zaak’.

Controle

Via de raad van bestuur, voorgezeten door oud-basketspeler Theo Dilissen, heeft de overheid de volledige controle over de vergoeding van de ceo van Belgacom. Op geen enkel moment heeft die overheid gemeend paal en perk te moeten stellen aan de spectaculaire vergoedingen voor Bellens.

De inbeschuldigingstelling van Belgacom-baas Bellens dreigt nu bijzonder vervelend te worden voor zijn PS-patrons. Bestuurders sluiten niet uit dat Bellens onder politieke druk zijn functie zal neerleggen.

Rik Van Cauwelaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content