'De partijen die spraken van 'pestbelasting' voeren die nu zelf in'

12/12/14 om 19:17 - Bijgewerkt om 19:17

Dat het Antwerpse stadsbestuur van N-VA, CD&V en Open VLD aan nachtwinkels en shishabars een belasting van 6.000 euro wil opleggen omdat die 'imagoverlagend' zijn voor de stad, stuit op onbegrip. 'Hoezo onveilig? Hier komen meisjes schuilen als ze bang zijn.' Minireportage.

'De partijen die spraken van 'pestbelasting' voeren die nu zelf in'

Nachtwinkeluitbater in Antwerpen © Ellen Pollard/Marie De Hert

Vanaf januari gaat de stad Antwerpen winkels of horecazaken die 'imagoverlagend' zijn, extra belasten. Wie een nachtwinkel of een shishabar opent, betaalt een startbelasting van 6.000 euro, en moet daarnaast jaarlijks 1.500 euro bijdragen. Die laatste belasting zal ook gelden voor bestaande zaken.

'Ik weet dat dat zwaar klinkt', verduidelijkte Koen Kennis, Antwerps schepen voor Middenstand, van N-VA op de VRT-radio. 'Dit is een ontradende belasting. We zien dit soort zaken liever niet in Antwerpen.' Kennis gelooft ook dat de Antwerpenaars het met die belasting eens zijn.

Koen Kennis en Bart De Wever (N-VA)

Koen Kennis en Bart De Wever (N-VA) © BELGA

'Dit is geen belasting, maar een boete'

Alvast niet de nachtwinkeluitbaters zelf, zoals blijkt uit onderstaande minireportage van de Antwerpse filmmaaksters Ellen Pollard en Marie De Hert. Zij vroegen drie nachtwinkeluitbaters wat ze vonden van de extra belasting ('een pestbelasting, een boete'), hoe die hun zaak zal beïnvloeden ('misschien zal ik moeten sluiten') en hoe zij zich voelen bij deze maatregel ('Ik ben Belg. Maar nog niet echt... Snap je wat ik bedoel?').

Het imago van Antwerpen - de nachtwinkel from Ellen Pollard on Vimeo.

Onze partners