De nieuwe medewerkers van Joëlle Milquet

Joëlle Milquet (CDH) © BELGA
Thierry Denoël
Thierry Denoël Journalist Le Vif/L'Express

Op zes maanden voor de verkiezingen heeft minister Joëlle Milquet acht nieuwe medewerkers aangenomen: allemaal ‘allochtone’ Brusselaars. Zet Milquet hiermee, mét steun van haar ministeriële kabinet, de electorale strijd om de allochtone Brusselse kiezer in? ‘Dit is bijna lasterlijk,’ reageert Milquet.

Sinds oktober 2013 heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) acht nieuwe medewerkers aangenomen. Opvallend patroon: allen zijn het Brusselaars van allochtone (Marokkaanse, Turkse en Congolese) origine en de meesten zijn lokale CDH-verkozenen uit Brussel-Hoofdstad, Anderlecht, Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Voeg daaraan toe dat deze aanwervingen op minder dan zes maanden voor de verkiezingen gebeuren.

Inbreuk op wet op verkiezingsuitgaven?

Volgens zeer welingelichte bronnen bij Binnenlandse Zaken zijn de verkiezingen dan ook de reden voor Milquet om deze nieuwe medewerkers in dienst te nemen. Ze moeten haar helpen haar electorale Brusselse campagne in de steigers te zetten, en dan vooral die in de Brusselse wijken waar veel allochtone stemmen te rapen vallen.

Mocht dat waar zijn, dan zou dit ingaan tegen de wet op de verkiezingsuitgaven: verkiezingscampagnes mogen immers niet in elkaar gebokst worden met de hulp van ministeriele kabinetten of federale instellingen en administraties.

Ontmoeting met Erdogan

Nog volgens diezelfde bronnen moeten deze nieuwe medewerkers van Milquet vooral evenementen op poten zetten waarbij Milquet zoveel mogelijk kiezers van Marokkaanse, Turkse en Congolese origine kan ontmoeten.

Een voorbeeld is de viering van 50 jaar migratie in België. Milquet was daarbij aanwezig, en ook de Turkse premier Recep Erdogan. Die ontmoeting zou geregeld zijn door een van Milquets nieuwe aanwinsten. En dat in de schoot van het kabinet van Milquet.

Milquet: ‘Dit is bijna lasterlijk én bovendien stigmatiserend’

Milquet zelf reageert kwaad als we haar hiernaar vragen en noemt de beschuldigingen ‘absurd’: ‘Dit is op het randje van lasterlijk en vooral erg stigmatiserend ten opzicht van de betrokken medewerkers. Ik let niet op de origine bij een aanwerving, wel op de competenties van de sollicitant. Overigens heb ik pas nog twee Belgo-Belges aangeworven. Dit soort roddels kan enkel komen van mensen van slechte wil. Wie op deze manier campagne wil voeren, doet dat maar.’

Strijd om Brussel

25 mei 2014 staat Joëlle Milquet op de Brusselse lijst van de CDH. Dat was een opmerkelijke zet, aangezien ze verwacht werd op een Kamerlijst – om er de strijd aan te gaan met de meeste van haar collega’s uit de federale regering. Milquet, die 23.487 voorkeurstemmen haalde in 2009, moet proberen opnieuw drie à vier zetels binnen te halen voor haar partij. En dat met een budget van maximaal 225.108 euro. Te besteden aan de campagnes van de 12 CDH-verkozenen in Brussel.

Dat is veel meer dan bijvoorbeeld het FDF – dat fors verloor aan de scheiding met de MR – maar een kwart minder dan Ecolo, dat 17 verkozenen had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content