Fantoompremier

Han Renard

Zal dit kabinet dan toch een kamikazeregering blijken voor de Franstalige liberalen van de MR?

Het wordt een vast onderdeel in de Franstalige media, een nummertje waarbij de MR elke keer wat aan geloofwaardigheid inboet. Het gaat zo. N-VA-voorzitter Bart De Wever of een van de federale N-VA-regeringsleden doet met sardonisch plezier uitspraken die Franstalig België op de kast jagen. Vervolgens schreeuwen de Franstalige oppositie en de belangrijkste Franstalige opiniemakers moord en brand – verontwaardiging is een emotie waar in Franstalig België vaak geen rem op zit. Waarna de MR als enige Franstalige regeringspartij in de media mag komen uitleggen dat de N-VA de zaken weliswaar scherp verwoordt maar het in de grond niet zo (slecht) bedoelt. Een enkele keer knapt Charles Michel het vervelende werk op, maar meestal moet Kamerfractievoorzitter Denis Ducarme de kastanjes uit het vuur halen. Nog een geluk dat de MR met Ducarme een sterke debater met charisma in huis heeft, wat van MR-voorzitter Olivier Chastel, meestal in geen velden of wegen te bespeuren, niet kan worden beweerd.

Dit keer is er de rel over de rechterlijke uitspraak in verband met het humanitaire visum voor een Syrisch gezin, dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) weigert uit te reiken. Als reactie op de uitspraak heeft de N-VA de aanval geopend op de zogenaamd wereldvreemde (Franstalige) rechters en ‘le gouvernement des juges’. Volgens Franstalige magistraten, politieke waarnemers en vooraanstaande grondwetspecialisten heeft de partij daarmee een rode lijn overschreden. En de MR? Die staat in Franstalig België alweer moederloos alleen in haar verdediging van de N-VA. De partij houdt het erop dat Theo Francken au fond recht in zijn schoenen staat, maar dat er op de vorm en de communicatie van de man en zijn partij een en ander aan te merken valt. Maar het blijft, zoals altijd, bij een beleefd distantiëren. Tot een scherpe veroordeling komt het nooit.

Voor het imago van premier Michel in Franstalig België is dat uiteraard geen goede zaak. Voormalig kartelgenoot en DéFI-voorzitter Olivier Maingain zei het nog het snedigst. Hij noemde Charles Michel een fantoompremier van een staat in verval. Voor de Franstaligen heeft Bart De Wever alleen nog oog voor de concurrentiestrijd met het Vlaams Belang, en zijn de stabiliteit van de federale regering en de reputatie van de premier daar volledig ondergeschikt aan. Volgens sommige waarnemers zijn de dagen van de regering geteld, maar de MR is eigenlijk veroordeeld om de rit uit te zitten. En dat verlamt. Charles Michel is zo bang voor een regeringscrisis dat hij zomaar alles laat passeren. Ook als zijn partij daardoor in Franstalig België een modderfiguur slaat.

Han Renard

De MR distantieert zich beleefd van de N-VA. Tot een scherpe veroordeling komt het nooit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content