De Lijn vervoerde 175.000 feestvierders, Responsible Young Drivers 1.000

© Belga

De Lijn vervoerde tijdens oudejaarsnacht 175.000 mensen. Responsible Young Drivers brengen 1.000 feestvierders veilig thuis.

De Lijn vervoerde de voorbije oudejaarsnacht in heel Vlaanderen 175.000 feestvierders. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen 189.400 mensen gebruikmaakten van het speciale oudejaarsaanbod. Er deden zich volgens de Vlaamse vervoersmaatschappij geen noemenswaardige incidenten voor, zo meldt De Lijn. De vrijwilligers van Responsible Young Drivers brachten 1.000 feestvierders veilig thuis.

Mogelijk spelen de slechte weersomstandigheden, met regen en wind, een rol in het lagere aantal gebruikers bij De Lijn. “De terugloop zit volledig in de provincie Antwerpen, waar 99.000 feestgangers (13.000 minder dan vorig jaar) de bus of de tram namen. Het weer was er erg slecht. Toch is dit globaal het derde beste resultaat ooit”, aldus woordvoerder Tom Van de Vreken.

Voor het vijfentwintigste jaar op rij had De Lijn extra vrijwilligers en middelen ingezet: 350 mensen en 270 voertuigen op 143 lijnen. In de hele provincie Oost-Vlaanderen, een groot deel van de provincie Antwerpen, de stad Brugge en de regio Leuven was het vervoer gratis dankzij de financiële steun van het provinciebestuur en heel wat steden en gemeenten.

Bijna 100.000 feestvierders maken in Brussel tijdens oudejaar gebruik van openbaar vervoer

Bijna 100.000 mensen hebben gebruikgemaakt van het openbaar vervoer in Brussel. Dat zijn er ongeveer zoveel als vorig jaar, zo meldde een woordvoerster van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB, die haar trams, metro’s en Noctis-bussen gratis ter beschikking van de reiziger stelde. Vijfhonderd agenten van de MIVB werden in de nacht van oud op nieuw ingezet; er waren geen grote incidenten.

De Noctambus van de Waalse vervoermaatschappij Tec vervoerde de voorbije nacht 25.913 feestvierders gratis, zo blijkt uit de eerste voorlopige cijfers. Zowat zeshonderd chauffeurs en mecaniciens waren van dienst, aldus een woordvoerder van de Tec. Er werden geen incidenten gemeld.

Responsible Young Drivers brengen 1.000 feestvierders veilig thuis

Ruim 250 vrijwilligers van de organisatie Responsible Young Drivers hebben in de nieuwjaarsnacht 400 wagens van feestvierders – goed voor zowat 1.000 mensen – op een veilige manier naar huis gebracht. Dat meldt de organisatie.

In totaal 250 vrijwilligers stonden vanaf middernacht tot 6 uur ’s morgens paraat om de feestvierders naar huis te brengen. Zij beschikten hiervoor over 75 wagens die ter beschikking worden gesteld door
twee autobedrijven. Eén vrijwilliger nam plaats achter het stuur van de wagen van de feestgangers, de andere vrijwilliger volgde in de wagen van Responsible Young Drivers. Het was reeds de eenentwintigste nieuwjaarsactie. “De nieuwjaarsactie is een symbolische actie, een noodoplossing, die we enkel tijdens de nieuwjaarsnacht voeren. We willen daarmee iedereen de mogelijkheid geven het nieuwe jaar op een veilige manier in te zetten. Tijdens de rest van het jaar rekenen de Responsible Young Drivers op het verantwoordelijkheidsgevoel van elke bestuurder”, luidt het.

Met het beschikbare dispositief konden vooral in grootsteden als Brussel, Antwerpen en Luik niet alle aanvragen ingewilligd worden. “Daar werd geholpen bij het zoeken naar andere oplossingen”, aldus
woordvoerder Johan Chiers. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content