De Lijn en vakbonden rond tafel over 'bibberpremie', Weyts vraagt afschaffing

26/11/15 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

Minister Ben Weyts (N-VA) wil dat De Lijn stopt met de 'bibberpremie' van 50 euro voor buschauffeurs die naar Brussel rijden. De vakbonden en De Lijn zitten daar nu over samen.

De Lijn en vakbonden rond tafel over 'bibberpremie', Weyts vraagt afschaffing

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voor De Lijn-bus © BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft in een onderhoud met De Lijn gevraagd te stoppen met de bibberpremie voor chauffeurs die naar Brussel rijden zolang het veiligheidsniveau op 4 staat. De directie van openbaarvervoermaatschappij De Lijn en de vakbonden spreken donderdagnamiddag elkaar over de zogeheten "bibberpremie".

Buschauffeurs van De Lijn in Vlaams-Brabant krijgen (voorlopig) 50 euro ­extra per dag, wanneer ze - ondanks het dreigingsniveau 4 - toch bereid zijn met hun bus richting Brussel te rijden. Dat is De Lijn eerder deze week met de vakbonden overeengekomen.

Op die 'bibberpremie' was veel kritiek gekomen en minister van Mobiliteit Ben Weyts noemde het "een verkeerd signaal". Ook Vlaams coalitiepartner Open VLD uitte kritiek.

Intussen heeft de N-VA-minister contact gehad met De Lijn. "Ik heb gevraagd te stoppen met de premie", aldus Weyts. "Op een moment dat we aan iedereen vragen om de draad terug op te nemen en mensen hun kinderen op de bus zetten, kunnen we de chauffeurs van die bus toch niet dat soort premie geven?", aldus Weyts.

Het is wel zo dat er over die premie een ondertekende afspraak bestaat tussen De Lijn en de vakbonden. "Het is dus nodig dat de vakbonden en De Lijn opnieuw aan tafel gaan zitten. Maar ik heb ook begrepen dat sommige vakbonden zeggen dat zij de premie niet hebben gevraagd", aldus Weyts.

De Lijn rond tafel met vakbonden

De directeur-generaal van De Lijn, de personeelsdirecteur en de directeur van De Lijn Vlaams-Brabant praten ondertussen met de nationale secretarissen van de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB. De vakbonden wijzen erop dat het om een ondertekend akkoord gaat.

De vervoermaatschappij hoopt op een constructief gesprek dat tot een akkoord leidt.

Weyts: 'Je kan chauffeurs niet verplichten, maar ik roep ze op te rijden'

Is er dan geen risico dat chauffeurs zullen weigeren naar Brussel te rijden zolang het dreigingsniveau op 4 staat? "Je kan chauffeurs niet verplichten om te rijden, maar ik roep de chauffeurs van De Lijn op dat toch te doen", besluit de N-VA-minister.

Onze partners