De Leeuw vindt dat hij voorzitter van ABVV kan blijven

12/02/12 om 16:29 - Bijgewerkt om 16:29

Rudy De Leeuw vindt dat hij "uiteraard" kan aanblijven als voorzitter van het ABVV. Dat verklaarde hij in De Zevende Dag, waar hij aan de tand werd gevoeld over het gebruik van de notionele intrestaftrek door een vennootschap waarvan hij aandeelhouder is.

De Leeuw vindt dat hij voorzitter van ABVV kan blijven

© Belga

"Ik heb een aantal verantwoordelijken aan de lijn gehad. Zij noemen het een persoonlijke aanval tegen iemand die oppositie durft te voeren", aldus de socialistische vakbondsleider. De Leeuw ligt onder vuur rond een vennootschap die hij samen met familieleden oprichtte om een vervallen pand, een erfenis uit 1974, te renoveren. De onderneming maakte gebruik van de notionele intrestaftrek, terwijl de vakbondsman in het verleden scherp uithaalde naar het toepassen van die fiscale gunstmaatregel zonder dat daar jobcreatie tegenover staat.

De vakbondsman verdedigde zich door te stellen dat hij is teruggetreden als bestuurslid toen hij vaststelde dat de onderneming relatief weinig belastingen betaalde. Dat was in juli vorig jaar. De beslissing moet nog in het Staatsblad verschijnen, maar De Leeuw benadrukte dat hij sindsdien geen bestuursdaden meer stelde.

Hij zei dat de vennootschap 700 euro belastingen betaalde op een boekhoudkundige winst van 15.000 euro, maar voegde eraan toe dat hij en zijn familieleden nog ieder jaar moeten "bijleggen" en dat hijzelf 45 procent belastingen betaalt op zijn inkomen. De Leeuw benadrukte ook dat hij samen met familieleden in die vennootschap zit, nu als aandeelhouder. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners