'De knoop ligt in Brussel' (Caroline Gennez)

13/07/11 om 10:17 - Bijgewerkt om 10:17

SP.A-voorzitter Caroline Gennez wil het politiek gevoelige hoofdstuk Brussel "uit de onderhandelingen halen", om zo de federale gesprekken te deblokkeren.

'De knoop ligt in Brussel' (Caroline Gennez)

© Belga

Dat zei ze woensdagochtend op de VRT-radio. Het wegnemen van Brussel kan volgens Gennez de weg vrijmaken voor een akkoord over B-H-V, het sociaaleconomische luik en andere delen van de staatshervorming.

"De knoop ligt in Brussel", oordeelt de socialiste. Zo liet CD&V in de voorbije dagen weten dat tornen aan de taalrechten van de Vlamingen in de hoofdstad absoluut niet kan. "CD&V heeft daar een punt", erkent Gennez. "Dat is te emotioneel." Daarom stelt ze voor om het hoofdstuk Brussel door te schuiven naar "een conferentie", zonder dat daar afstel van mag komen.

Splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde

Uitstel voor de splitsing van B-H-V kan voor Gennez echter niet. Ze ziet daarvoor nog steeds kansen, onder meer in de verschillende nota's die de onderhandelingen al hebben opgeleverd. "Dit kunnen we nu proper splitsen", zei ze. "Laten we die opportuniteit aangrijpen." Uitstel voor het hoofdstuk Brussel haalt alvast de "drogreden"

onderuit als zouden de onderhandelingen zonder N-VA plots afhankelijk worden van het FDF van Olivier Maingain, argumenteerde Gennez. "Voor de splitsing van B-H-V is slechts een gewone meerderheid nodig, daar gaat het FDF heus niks aan veranderen."

CD&V

Concreet hoopt Gennez dat de evacuatie van Brussel ook CD&V weer aan boord kan hijsen. De christendemocraten herhaalden dinsdag echter nog hun standpunt dat ontslagnemend formateur Elio Di Rupo zijn nota grondig moet herschrijven. (Belga/INM)

Onze partners