‘De keuze voor Bart De Wever als kandidaat-premier is onvermijdelijk’

Peter De Roover en Bart Maddens © Franky Verdickt
Patrick Martens

Vol vertrouwen stevende de N-VA af op de ‘cruciale verkiezingen’ van 2014, maar een minder gunstige peiling zaait twijfel in de partij. Wat moet Bart De Wever doen om zijn troepen op koers te houden? Knack vraagt het aan de twee meest gezaghebbende stemmen in de Vlaamse Beweging: politoloog Bart Maddens en Peter De Roover, chef-politiek van het tijdschrift Doorbraak.

De laatste media-optredens van Bart De Wever tonen een politicus die ooit beter in zijn vel zat.

De Roover: De Wever leeft gezond. Maar laat ik eerlijk zijn: als ik anderhalf jaar geen pint aanraak, word ik er ook niet vrolijker op. De Wever leidt een ascetisch leven, hij heeft een pokkedruk bestaan. Een leven dat hij zich een aantal jaren geleden niet eens had kunnen inbeelden. Bart De Wever is deels ook toeschouwer van zijn eigen situatie geworden. Maar hij heeft voor Antwerpen gekozen. En ik ben er zeker van: het is nog niet uitgemaakt dat hij zich volgend jaar in de kiesstrijd zal gooien. En als hij het toch doet, zal het niet zijn eerste keuze zijn. Uit alles blijkt dat hij gewoon burgemeester van Antwerpen zou willen blijven. Maar dan brengt hij zijn partij natuurlijk in de problemen. De N-VA scoort beter met De Wever in pole position dan zonder hem.

Maddens: De keuze voor Bart De Wever als kandidaat-premier lijkt onvermijdelijk. Als de inzet van de verkiezingen voor de N-VA een herstelregering is zonder socialisten, naar Antwerps model, dan is het de logica zelf dat de partij De Wever voordraagt als kandidaat-premier. De affiche ‘Di Rupo of De Wever’ zal de verkiezingen van 2014 ook een presidentiële dynamiek geven. Dat is erg vervelend voor de andere Vlaamse partijen. Al zou het best kunnen dat de CD&V dan toch Kris Peeters uitspeelt als kandidaat-premier. Want ook Peeters blijft dubbelzinnig over zijn toekomst. Hij ontwijkt nog altijd de vraag of hij uitsluit dat hij ooit premier wordt.

Kan De Wever dat aan de Antwerpenaren blijven verkopen? In 2012 zeiden die massaal: ‘Ja, we willen hem als burgemeester.’ Wordt dat in 2014 even gemakkelijk: ‘Ja, we willen hem als premier’?

Maddens: Zijn burgemeesterschap is de ideale aanloop naar een kandidatuur als premier. In Antwerpen staat hij boven de partijen en neemt hij zijn verantwoordelijkheid. Dat is een andere Bart De Wever dan de felle opposant van 2010.

De Roover: Doet hij het niet, dan zal dat de N-VA in Vlaanderen een behoorlijk aantal procenten kosten. Doet hij het wel, dan is er in Antwerpen inderdaad een communicatieprobleem. Volgens mij weegt een beperkt verlies aan Antwerpse kiezers niet op tegen het strategische voordeel voor de N-VA in heel Vlaanderen. Maar in de twee gevallen heeft de kiezer wel recht op een goede uitleg. Vergeet niet dat N-VA van geloofwaardigheid een belangrijk handelswerk heeft gemaakt. Ook daarom ben ik voor snelle duidelijkheid.

Maddens: Je kunt ook verkiezingen winnen door te wachten en te zorgen voor suspense. Dat was in 2012 De Wevers strategie bij de gemeenteraadsverkiezingen. En nogmaals, volgens mij bestond het plan erin om met de kandidatuurstelling van Bart De Wever de N-VA-campagne echt te laten starten. Door de omstandigheden zal De Wever zich wellicht sneller moeten outen.

Het volledige interview met Bart Maddens en Peter De Roover vindt u deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content