De ideale taxshift: vuistregels voor eerlijker en rechtvaardiger belastingen

André Decoster (L), Gert Peersman (M) en Michel Maus © Debby Termonia

Een taxshift de naam waardig moet minstens tien miljard euro verschuiven. En het is zelfs niet zo heel moeilijk om dat geld te vinden. Dat zeggen Michel Maus, Gert Peersman en André Decoster.

‘Sluit mij met een paar collega’s drie dagen op een villa in Poupehan, en ik ben ervan overtuigd dat we een plan voor een taxshift zullen hebben’, zegt VUB-professor en fiscaal advocaat Michel Maus deze week in Knack. Maus schetst samen met de economen Gert Peersman (UGent) en André Decoster (KULeuven) de contouren van een ideale tax shift.

Lobbyisten buiten

Een taxshift de naam waardig moet minstens tien miljard euro verschuiven. En het is zelfs niet zo heel moeilijk om dat geld te vinden. Het afschaffen van de uitzonderingen in de BTW en de vele aftrekken in de personenbelasting zou de overheid vele miljarden euro’s kunnen opleveren. Politici moeten daarvoor alleen alle lobbyisten en drukkingsgroepen buiten de deur houden.

Waarom moet de overheid, bijvoorbeeld, pensioensparen voor 639 miljoen euro als aftrek subsidiëren? ‘Dat kan worden afgeschaft’, zegt André Decoster. ‘De overheid moet stimuleren wat we niet genoeg doen, en individueel sparen doen we uit onszelf al genoeg.’ Dan zijn ecotaksen een beter idee. Decoster: “Milieuheffingen betekenen twee keer winst: eerst de opbrengst en dan de gedragsaanpassing, die beter is voor het milieu.”

Woonfiscaliteit geen taboe

Ook in de woonfiscaliteit valt er heel wat geld te halen. Voor de drie professoren is dat dan ook, in tegenstelling tot voor heel wat politici zoals Bart De Wever, geen taboe. Daarvoor moeten enkel de reële huurkosten worden belast, en het Kadastraal Inkomen geactualiseerd zodat woningbezit correct kan worden belast. Gert Peersman: “De belasting op het KI kun je als een consumptiebelasting beschouwen. Huiseigenaren hebben ook inkomsten, namelijk de huur die ze uitsparen. Die belasting is dus zeker terecht”

Een vermogenswinstbelasting zien de expertsal evenzeer zitten. Als vermogen correct wordt belast, zou de vennootschapsbelasting zelfs kunnen worden afgeschaft. Maar het doel van de taxshift is in de eerste plaats de loonlasten te verlagen. Als dat gebeurt door de personenbelasting te verlagen, kunnen de regio’s en de gemeenten wel in de problemen komen. Michel Maus: “De basis waarop lokale besturen opcentiemen kunnen heffen, wordt dan smaller. Geert Bourgeois begint dat door te krijgen. Onlangs zei hij dat een taxshift van 5 miljard een gat van 400 miljoen slaat bij de Vlaamse overheid. Dat moet worden gecompenseerd.” (Peter Casteels)

Lees het volledige interview deze week in Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content