De helft meer lege winkels sinds 2008

01/06/13 om 05:50 - Bijgewerkt om 05:50

Ons land telt liefst 50 procent meer lege winkels dan vijf jaar geleden. Bijna 17.000 handelspanden blijven onbenut, vooral in de stadscentra.

Daar staat gemiddeld één op de tien winkels leeg, blijkt uit noieuwe cijfers van het studiebureau Locatus. Unizo eist dringend actie. De gemeentebesturen zijn bezig met een plan, schrijft Het Laatste Nieuws.

Turnhout koploper

In ons land staat 7,8% van alle winkels leeg. Dat is 11% meer dan één jaar geleden en de helft meer in vijf jaar tijd. In Vlaanderen gaat het zelfs om 8,78% lege winkels.

De leegstand is het grootst in Limburg (10,93%) en Antwerpen (10,26%). In Oost-Vlaanderen (7,22) is dit het minst, maar daar steeg de leegstand de voorbije drie jaar wel met 67%.

Van de centrumsteden is Turnhout de koploper: 14,1% van de winkels staat daar leeg. Maar ook in Antwerpen (12,7%) en Sint-Niklaas (11,9%) raken veel handelspanden niet ingevuld.

'Niet dramatiseren'

Volgens ondernemersorganisatie Unizo zijn vooral de massale verhuis van winkels naar de rand van de stad, de slechte bereikbaarheid van het centrum en het gebrek aan parkeerplaatsen in de binnenstad de grootste oorzaken van de oprukkende leegstand.

De gemeenten erkennen de problemen en werken aan een actieplan. "Maar we moeten de cijfers ook niet dramatiseren. Leegstand kan ook positief zijn. Op bepaalde locaties waren de voorbije twintig jaar gewoon té veel winkels gekomen, dus is het goed dat er nu weer verdwijnen", meent Greet Castermans, adviseur detailhandel van de provincie Antwerpen. (Belga/TV)

Onze partners