De Gucht vindt het ‘niet onlogisch’ als volgende eurocommissaris opnieuw een Vlaming is

© Image Globe

Eurocommissaris Karel De Gucht ziet een nieuw mandaat zitten als de portefeuille hem kan bekoren. Hij vindt het in ieder geval ‘niet onlogisch’ dat de post opnieuw naar een Vlaming zou gaan.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht vindt het “niet onlogisch” dat de volgende Belgische eurocommissaris opnieuw een Vlaming zou zijn. Dat heeft hij donderdag gezegd in een gesprek met Belgische journalisten.

De Gucht bevestigde dat hij een terugkeer naar de nationale politiek uitsluit en zijn huidig mandaat als Europees commissaris wil afmaken. Dat loopt tot eind oktober volgend jaar, ruim vijf maanden na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen.

Verkiezingen

De Gucht verhult niet dat hij een nieuw mandaat als eurocommissaris ziet zitten, indien de portefeuille hem kan bekoren. De Open Vld’er vindt het alvast “niet onlogisch” dat zijn opvolger een Vlaming wordt, aangezien de functie voordien tweemaal op rij naar een Franstalige ging.

De Gucht zetelt sinds 2009 in het Berlaymontgebouw. Hij volgde er Louis Michel (MR) op, die in 2004 op zijn beurt Philippe Busquin (PS) had afgelost. Het zijn de nationale regeringen die, in overleg met de Europese Commissievoorzitter, een kandidaat-eurocommissaris naar voren schuiven. Eerst zijn er echter nog verkiezingen.

‘Europa stilaan het belangrijkste niveau’

De Gucht vreest alvast dat de Europese thema’s weer onderbelicht zullen blijven in België, waar de regionale en federale verkiezingen de meeste aandacht zullen opslorpen, “terwijl Europa toch stilaan het belangrijkste niveau is”.

Sommigen menen dat de aanduiding van kandidaat-Commissievoorzitters door de Europese politieke partijen een nieuw elan aan de Europese stembusgang kan geven, maar De Gucht toont zich geen groot voorstander. “Ik denk niet dat het systeem voldoende rijp is om dat te doen.”

De eurocommissaris ergert zich ook aan het idee dat deze denkpistes nodig zijn om het democratische gehalte van Europa op te krikken. “De Europese Unie is al veel democratischer dan de lidstaten”, zo verwijst hij onder meer naar de wijze waarop de kandidaat-Commissievoorzitter “spitsroeden moet lopen” in het Europees Parlement. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content